Kater Lee is volgens GAIA wél welkom in Peru

Archiefbeeld

Dierenrechtenorganisatie GAIA beschikt over een mail van SENASA, de Peruviaanse tegenhanger van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), waaruit moet blijken dat het katje Lee wél welkom is in Peru.

Over de kater is momenteel een kortgedingprocedure bezig in Antwerpen.

De Stabroekse studente Selena Ali (23) had het katje begin april meegebracht uit Peru, toen ze gerepatrieerd werd omwille van de coronapandemie. Het FAVV had daar geen toestemming voor gegeven, omdat Peru een hoogrisicoland is voor hondsdolheid. Het dier werd er wel gevaccineerd tegen rabiës, maar bracht onvoldoende tijd door in quarantaine. Het FAVV wil Lee laten inslapen, omdat de andere opties – het dier terugsturen naar Peru of het in quarantaine steken – niet mogelijk zouden zijn.

GAIA beschikt nu echter over een mail van het hoofd van SENASA Peru waarin gesteld wordt ‘dat ze nooit de toegang hebben geweigerd voor Lee’. ‘Dit doet toch ernstige vragen rijzen over de handelswijze van het FAVV. Hoe dan ook, kater Lee heeft geen rabiës. Hem doden is onredelijk. Er zijn oplossingen waardoor het leven sparen van Lee perfect verzoend kan worden met de bescherming van de volksgezondheid. Dat vraagt enkel menselijkheid, redelijkheid en goede wil’, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Het FAVV, dat naar eigen zeggen op elk moment open stond voor een oplossing voor de kat, blijft erbij dat de terugkeer van het katje Lee naar Peru aanvankelijk geweigerd werd. ‘We hebben de vraag om de kat te laten terugkeren via de Belgische ambassade voorgelegd aan SENASA. Om deze aanvraag te onderzoeken, wensten de Peruviaanse autoriteiten een risico-analyse uit te voeren’, zegt FAVV-woordvoerster Hélène Bonte.

SENESA vroeg daarvoor een aantal documenten op die de kat bij haar vertrek hadden moeten vergezellen. ‘Alle documenten die mevrouw Ali voorgelegd had aan het FAVV werden correct doorgestuurd. De Peruviaanse autoriteiten achtten deze documenten onofficieel en onaanvaardbaar. Peru weigerde daarom de terugzending.’ De weigering werd eind mei officieel gemeld aan de diensten van het FAVV via de ambassade. ‘Voor ons verandert niets zolang de Peruviaanse bevoegde overheden ons niet officieel meedelen dat ze terugkomen op deze beslissing’, besluit Bonte.

Het FAVV spande een kort geding aan tegen Selena Ali, omdat ze zich verzet tegen het laten inslapen van haar katje en zo de volksgezondheid in gevaar brengt. De rechter doet vrijdag uitspraak in de zaak.

‘We zijn verheugd over de aankondiging van de Peruviaanse gezondheidsautoriteiten, die op een bocht van 180 graden neerkomt’, reageert minister Ducarme. ‘We kunnen ons echter niet baseren op een tweet en wachten nu op een officieel advies met precieze informatie over de manier waarop Peru de terugkeer van de kater wil organiseren.’

De minister bedankt ook het FAVV voor zijn werk. ‘De levensbeëindiging was altijd slechts een laatste oplossing’, verzekert Ducarme. ‘Het werk was moeilijk. Het personeel van het FAVV is recht en menselijk gebleven, ondanks de druk, bedreigingen en intimidaties.’

Partner Content