Karl Van den Broeck van Apache: ‘Dit blijft De Wever achtervolgen’

'We hebben gewoon op de openbare weg gefilmd en laten zien wat elke Antwerpenaar had kunnen zien.' © Apache
Han Renard

‘Wij schrijven al vijf jaar dat het Antwerpse stadsbestuur bepaalde projectontwikkelaars voortrekt’, zegt Karl Van den Broeck van Apache.

16 NOVEMBER 2017

De nieuwssite Apache publiceert een filmpje van het verjaardagsfeest van projectontwikkelaar Erik Van der Paal in restaurant ’t Fornuis, waarop zowat heel het Antwerpse schepencollege aanwezig was.

De advocaat van Erik Van der Paal noemde het filmpje, dat is opgenomen met een verborgen camera, een grove schending van de privacy.

Karl Van den Broeck: Het gaat natuurlijk om een zogenaamde ‘bijzondere journalistieke techniek’, maar gezien het maatschappelijk belang van wat wij willen aankaarten, hebben we er nooit aan getwijfeld dat het volkomen legitiem was om deze opname te maken. We hebben ook gewoon op de openbare weg gefilmd en laten zien wat elke Antwerpenaar had kunnen zien. Deontologisch staan we sterk in onze schoenen. Journalistiek hebben we wel getwijfeld of we dat filmpje zouden brengen. We wisten dat het dan alleen nog over het filmpje zou gaan en dat dit de aandacht zou afleiden van de dossiers in verband met het voortrekken van bepaalde projectontwikkelaars door het Antwerpse stadsbestuur waarover wij nu al vijf jaar schrijven.

De Wever heeft er geen probleem mee om zoete broodjes te bakken met een omstreden PS’er als Alain Mathot.

Op het filmpje zie je politici die aankomen op een feestje van een vastgoedbons. Wat is daar mis mee?

Van den Broeck: Zo probeert Bart De Wever de zaak ook te minimaliseren. Maar de vraag is natuurlijk niet of politici mogen tafelen met projectontwikkelaars, de vraag is of deze politici met deze welbepaalde projectontwikkelaar, waarvan een dossier en een bouwvergunning nog hangende was, mochten tafelen. De vergunning voor de Slachthuissite – om er de hoogste dichtheid van woningen in heel Vlaanderen te bouwen – is immers pas na het feestje afgeleverd. En nu zie je dat grote aandeelhouders van Land Invest Group hun aandelen beginnen te verkopen. Dat zal wel. De Slachthuissite is plots veel meer waard dan een maand geleden. Volgens de deontologie van de stad Antwerpen moet elke schijn van partijdigheid worden voorkomen. Dat is hier duidelijk niet gebeurd. Daarom is het een beetje flauw dat De Wever nu zegt: binnenkort mag je niet eens meer uit eten gaan met iemand van een bouwbedrijf.

Het filmpje is gemaakt op 20 oktober, maar jullie hebben het pas naar buiten gebracht op 16 november, kort voor het weekend waarop Bart De Wever als partijvoorzitter is herkozen.

Van den Broeck: We vonden het belangrijk dat De Wevers partijgenoten hiervan wisten op het moment dat hij moest worden herkozen. Want strategisch wordt het voor de N-VA nu wel heel moeilijk om campagne te gaan voeren met de boodschap: wij moeten af van de PS, want dat zijn corrupte zakkenvullers. Als het gaat om de zakelijke belangen van zijn beste vriend Erik Van der Paal, heeft De Wever er kennelijk geen probleem mee om zoete broodjes te bakken met een omstreden PS’er als Alain Mathot, die banden heeft met Land Invest Group en die ook op dat feestje aanwezig was. De Wever weigert ook al vijf jaar lang op onze vragen te antwoorden. Maar het is niet door nu alle contacten tussen Land Invest Group en de stad Antwerpen te verbreken, dat er geen vragen meer kunnen worden gesteld over wat er tussen 2011 en 2017 is gebeurd. Dit gaat niet meer weg: het filmpje zal De Wever tot aan de gemeenteraadsverkiezingen achtervolgen.

Partner Content