Karel De Gucht voor rechter in nieuw geschil met BBI

Karel De Gucht © Belga Image

Karel De Gucht (Open VLD) en zijn echtgenote, politierechter Mireille Schreurs, moeten op 14 februari voor de fiscale rechtbank in Gent verschijnen. Het gaat om een nieuwe zaak die ze uitvechten tegen de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).

Dat schrijft De Tijd. Het draait om recentere belastingaangiftes die het koppel indiende, waarin ze verliezen van hun Italiaanse landbouwbedrijf Agricola La Macinaia (wijnbouw) hebben afgetrokken van hun Belgische belastingen.

De BBI verwerpt die aftrekken omdat het gaat om verliezen van een Italiaans bedrijf die hier niet kunnen worden gebruikt om minder belastingen te betalen. Maar Karel De Gucht, voormalig eurocommissaris voor Handel en nu bestuurder bij Proximus, ziet dat anders en wil deze zaak uitvechten in de rechtszaal. De advocaat van De Gucht, Bruno Cardoen, legt uit dat het inbrengen van de Italiaanse verliezen “volledig conform de wet is”.

‘Winst én verlies in rekening brengen’

“De landbouwactiviteiten van meneer De Gucht in Italië zijn reële economische activiteiten. Dat heeft de Vlaamse belastingadministratie erkend. De BBI denkt dat ze daar niet door gebonden is. Maar als je de winsten in rekening brengt, mag je natuurlijk ook de verliezen uit die landbouwactiviteit in rekening brengen.”, zegt hij.

De 62-jarige De Gucht en zijn vrouw kruisen al jaren de degens met de BBI in een oudere zaak over een aandelenwinst van 1 miljoen euro uit 2005 waarop de minister van Staat nooit belastingen betaalde.

Partner Content