Karel De Gucht: ‘Verhofstadt in Kiev? Hij wilde vooral in België op tv komen’

Karel De Gucht: 'Ik heb geen probleem met Verhofstadt.' © Saskia Vanderstichelen
Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer Was redacteur bij Knack van 1999-2011 en van 2013-2015

‘Verhofstadt kan enthousiasmeren. Dat is zijn kracht. Veeleer dan besturen.’ In een interview met Knack over Open VLD, de BBI, de Belgische politiek en Europa, schetst Karel De Gucht een portret van zijn partijgenoot Guy Verhofstadt, gewezen premier en kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. Een fragment.

Hoe is uw relatie met Guy Verhofstadt tegenwoordig?

De Gucht: Ik heb geen probleem met Verhofstadt. Wij zijn twee verschillende mensen en dat zal altijd zo blijven. En het is misschien maar beter dat het zo blijft.

In Het Laatste Nieuws gaf u hem onlangs een veeg uit de pan. Wie pleit voor de Verenigde Staten van Europa, zei u, bewijst Europa vandaag geen dienst.

De Gucht: Ach, dat werd weer enorm uitvergroot. Verhofstadt is altijd iemand die met veel ambitie vertrekt, wat hij wil is dit (houdt handen dertig centimeter uit elkaar), en waar hij mee eindigt, is dit (houdt handen bijna vlak bij elkaar). Ik begin hier (houdt handen tien centimeter van elkaar), maar het is geweldig lastig om mij te doen bewegen. Verhofstadt is een ander mens.

Dat klinkt weer niet zeer enthousiast.

De Gucht: Maar wat ik aan hem bewonder, is dat hij een van de weinige politici is die een massa in beweging kan krijgen. Om het met Noël Slangen te zeggen: Verhofstadt is Peter Pan, hij kan vliegen.

U vergeet een stukje. Slangen zei: Verhofstadt is Peter Pan: zeer irritant, maar hij kan vliegen.

De Gucht: Ja, hij kan soms irritant zijn, maar je kunt ook zeer aangename gesprekken met hem voeren. Hij heeft de kracht van de overtuiging. Wat ik altijd zeer straf gevonden heb, is hoe hij in zijn eerste Burgermanifest mensen meekreeg in het idee dat je uit de staat moest kunnen stappen.

Gwendolyn Rutten heeft daar ook al afstand van genomen, in Reyers politiek.

De Gucht: Natuurlijk. Uit de staat stappen, stel u maar eens voor dat we dat allemaal zouden doen. Dat is niet plausibel. En politieke ideeën moeten plausibel zijn, veralgemeenbaar. Toch kreeg hij de mensen destijds mee. En je moet erkennen dat hij het Europees Parlement, meer dan wie ooit, op de kaart heeft gezet. Hij heeft een drive en kan zich ongelooflijk fixeren op één punt. Ik probeer meer te kijken naar alle elementen en daar dan iets uit te destilleren.

U zullen we niet zo gauw aantreffen op het Maidanplein in Oekraïne, om de massa toe te spreken.

De Gucht: Dat is een slecht voorbeeld, want dat doet hij natuurlijk vooral om in België op televisie te komen. En hij kan zich op dat punt ook wel relativeren. Maar hij kan enthousiasmeren, en dat missen we wel een beetje in de politiek. Dat is zijn kracht. Veeleer dan besturen.

Heeft hij kans om Commissievoorzitter te worden?

De Gucht: Het is duidelijk dat de liberale fractie de derde grootste zal worden. Dus je moet een duivelskunstenaar zijn om een meerderheid achter je te krijgen. Maar Verhofstadt is een duivelskunstenaar, dus je weet nooit.

(JDC/WP)

Het volledige interview met Karel De Gucht over zijn problemen met de fiscus, de toestand van zijn partij Open VLD, zijn mening over de Belgische politiek en zijn visie op Europa leest u deze week in Knack.

Partner Content