Karel De Gucht: ‘Hoop dat Jean-Jacques Vlaams lijsttrekker wordt’

Jean-Jacques en Karel De Gucht © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Eurocommissaris Karel De Gucht vindt dat zijn zoon Jean-Jacques ’terecht de plaats opeist als lijsttrekker’ van de Vlaamse Open VLD-lijst in Oost-Vlaanderen. ‘Hij heeft dat vorige keer uitstekend gedaan.’

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht vindt dat zijn zoon Jean-Jacques ’terecht de plaats opeist als lijsttrekker’ van de Vlaamse Open VLD-lijst in Oost-Vlaanderen. ‘Hij heeft dat vorige keer uitstekend gedaan’, zei hij in De Ochtend op Radio 1. De Gucht herhaalde dat hij zelf ook op een lijst zal staan, maar zijn Europees mandaat tot het eind wil volmaken.

Karel De Gucht ziet in zijn zoon een goede Vlaamse lijsttrekker voor de Oost-Vlaamse liberalen. ‘Hij zal dat goed doen en ik hoop dat hij het wordt. Dat is nogal evident, want ik ben zijn vader’, klonk het. Ook Kamerlid en schepen in Gent Mathias De Clercq aast echter op die plek. De Clercq, die in de (eveneens Gentse) Guy Verhofstadt-clan zit, haalde bij de vorige federale verkiezingen met zo’n 60.000 voorkeursstemmen , zo’n 10.000 meer dan Jean-Jacques De Gucht en het meeste van alle liberalen op een Kamerlijst. Zakenkrant De Tijd stipt aan dat De Clercq ook met meer stemmen in het partijbestuur werd verkozen.

Karel De Gucht ‘enkel in ondersteunende rol’ op lijst

Eind deze week buigt het provinciaal bestuur zich over de kwestie. Zelf wil De Gucht ook op een lijst staan, ‘maar in een ondersteunende rol’: ‘Daar waar de partij mij het meest nodig acht.’

Hij wil immers zijn mandaat als eurocommissaris – inclusief de handelsgesprekken met de VS – tot eind dit jaar volmaken. ‘Ik ga dus niet overstappen naar de Kamer of het Vlaams parlement, ook niet naar het Europees parlement’, onderstreepte hij.

De Gucht hoopt in de volgende legislatuur eurocommissaris te blijven. Al beseft hij dat dit niet evident wordt. Het hangt onder meer af van wat er na de Belgische verkiezingen gebeurt. Zal Open VLD nog in de meerderheid zitten en dus aanspraak kunnen maken op de post, bijvoorbeeld? Maar ook de factor-Verhofstadt speelt. De Gucht ziet het ‘niet zo direct gebeuren’ dat Europees lijsttrekker Guy Verhofstadt het tot voorzitter van de Europese Commissie schopt. Die rol lijkt immers weggelegd voor de lijsttrekker van de grootste fractie en dat is ‘nogal hoog gegrepen’.

Of de onderhandelingen nadien dan ook voor De Gucht nog een post opleveren, valt af te wachten. Komt er geen mooie portefeuille als eurocommissaris meer uit de bus, dan zal De Gucht zich naar eigen zeggen wel ‘met veel zen terugtrekken’.

Oost-Vlaanderen en Antwerpen onzeker

Open VLD verkoos oud-premier Guy Verhofstadt unaniem als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne trekt de federale lijst in West-Vlaanderen. Oostendenaar en Vlaams fractieleider trekt de Vlaamse.

In Limburg lijken het Tongenaars Patrick Dewael (federaal) en Marino Keulen (Vlaams) te worden.

In Vlaams-Brabanttrekt voorzitster Gwendolyn Ruttende Vlaamse en staatsecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Blockde federale lijst.

Antwerpen en Oost-Vlaanderen kunnen nog moeilijk worden voor voorzitster Rutten.

In Oost-Vlaanderen zal minister van Pensioenen en burgemeester van BrakelAlexander De Croo wellicht de federale lijst trekken. Vader Herman, sterkhouder in (zuid-)Oost-Vlaanderen, verhuist naar de Vlaamse lijst. Volgens De Tijd zagen oud-ministerFientje Moermanen voormalig Vlaams fractieleiderSas Van Rouveroijaf van het lijsttrekkerschaop van de Vlaamse lijst.

De federale lijst in de Scheldestad zal zeker getrokken worden door minister van Justitie Annemie Turtelboom, die voor de gemeenteverkiezingen van 2012 van Puurs naar Antwerpen verhuisde om er orde op liberale zaken te stellen.

Vier kandidaten voor Vlaamse kopplaats in Antwerpen

Zoals politicoloog Carl Devos zei in een gesprek met Knack.be (Lees: ‘Lijstvorming voor 2014 is geen moment voor de partijen om risico’s te nemen‘) zullen de plaatsen onder de top eerder de moeilijke zijn, zeker wat de Vlaamse lijst betreft. Vier liberalen dingen naar de kopplaats: ex-voorzitter en huidig burgemeester van Mechelen Bart Somers, ex-Vlaams minister van Begroting en nu Vlaams parlementslid Dirk Van Mechelen, Kamerlid Willem-Frederik Schiltz en Europees Parlementslid Philippe De Backer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content