Kapitein Costa Concordia geeft lezing over… paniekbeheersing

De aangeklaagde kapitein van de Costa Concordia, Francesco Schettino. © Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

De Sapienza universiteit in Rome bevindt zich in het oog van een storm nadat uitlekte dat een professor de ‘rampkapiten’ van de gezonken Costa Concordia, Francesco Schettino, had uitgenodigd voor een seminarie over paniekbeheersing.

Volgens de Italiaanse krant La Nazione omschrijft Schettino, die momenteel terecht staat voor doodslag en het verlaten van zijn schip, zichzelf als een ‘expert’ in paniekbeheersing tijdens een ramp. Hij hield daarover een korte lezing aan het einde van een evenement voor masterstudenten criminologie, georganiseerd ‘buiten de universiteitscontext’ door professor Vincenzo Mastronardi van de faculteit Geneeskunde.

Schettino zou in 2012 verschillende keren de bevelen om terug te gaan naar de Concordia genegeerd hebben terwijl zo’n 300 passagiers aan boord vastzaten. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert de kapitein tot 20 jaar gevangenisstraf. Schettino ontkent echter de beschuldigingen en beweert dat hij per ongeluk in een reddingsboot viel.

‘Beschamend en ongepast’

‘Ik werd uitgenodigd als expert, ik weet hoe men zich gedraagt in dit soort situaties’, vertelde Schettino aan de krant. ‘Ik heb bovendien op alle zeeën van de wereld gevaren, ik weet dus hoe je je moet gedragen tussen een bemanning van verschillende etniciteiten.’

In een mededeling distantieert de universiteit zich van het seminarie van professor Mastronardi, die meteen werd doorverwezen naar de ethische commissie voor een evaluatie en een mogelijke disciplinaire procedure. Luigi Frati, de rector van de universiteit, noemde de kapiteins aanwezigheid ‘beschamend en ongepast’.

In 2012 stierven 32 mensen nadat de Costa Concordia tegen een rif voer nabij het Toscaanse eiland Giglio. De bergingsoperatie, die een van de grootste in de maritieme geschiedenis is, ging in juli een laatste stadium in. De totale kostprijs van de berging zal naar schatting 1,5 miljard euro bedragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content