Kamerleden willen uitstel voor toewijzing duur contract energie-eiland

De bouw van het energie-eiland © Belga

Verscheidene Kamerleden willen dat hoogspanningsnetbeheerder Elia wacht met het toewijzen van een duur contract voor de bouw van het energie-eiland tot energieregulator CREG de zaak heeft onderzocht.

De kost voor de bouw van het energie-eiland – het Prinses Elisabeth eiland gedoopt – is explosief gestegen. Waar er in 2021 nog sprake was van 2,2 miljard euro is dat vandaag 7 miljard euro. Dat heeft te maken met de stijgende inflatie, de duurdere materialen en markteffecten: er is steeds meer vraag van overheden naar offshore-energie, zo legde Frédéric Dunon, CEO van Elia Transmission Belgium, uit in de Kamercommissie Energie. Vooral het onderdeel gelijkstroom (DC) valt veel duurder uit. Naar die infrastructuur is enorm veel vraag, wat de prijzen ‘explosief doet stijgen’, aldus Dunon.

De contracten voor de DC-infrastructuur van het eiland moeten nog worden toegewezen. Op 28 november zou de raad van bestuur van Elia daarover beslissen. Maar verscheidene Kamerleden vroegen dinsdag in de Kamercommissie om die toewijzing uit te stellen, tot energieregulator CREG zich daarover uitspreekt.

Een studie van de CREG wordt eind december verwacht. ‘Als het DC-gedeelte wordt toegewezen en er vervolgens een rapport van de CREG komt dat dat in vraag stelt, dan is er een probleem’, aldus N-VA-Kamerlid Bert Wollants. Elia wil het rapport van de CREG niet negeren, aldus Dunon.

Maar veel ruimte om de toewijzing van de contracten uit te stellen, is er niet. “We spreken over enkele weken, geen maanden”, zegt de CEO. Hoe dan ook blijft Elia overtuigd van het economisch nut van het energie-eiland. “Het eiland blijft competitief in vergelijking met andere opties”, argumenteert de CEO van de Belgische netbeheerder. Uitstel zou de totale factuur nog meer kunnen doen stijgen, waarschuwt Elia. 

Voor de eindconsument is de balans uiteindelijk positief, benadrukt Elia. Tegenover een kost per megawattuur van het energie-eiland en de geplande nieuwe connector met het Verenigd Koninkrijk (Nautilus) van 5,5 à 6 euro per megawattuur staat volgens de netbeheerder een voordeel van 5 à 10 euro per megawattuur, als gevolg van lagere stroomprijzen.

Energieregulator CREG raamt de kost voor de huishoudens van het energie-eiland op jaarlijks 20 à 22 euro voor een gemiddeld gezin, en dat zo’n dertig jaar aan een stuk, vanaf 2032. Voor de industrie dreigt die kost nog veel duurder uit te vallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content