Julian Assange richt politieke partij ‘WikiLeaks’ op

© EPA
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, richt een politieke partij op. Hij zal bij de Australische verkiezingen later dit jaar kandidaat zijn voor een zetel in de Senaat.

Vijf andere leden worden genomineerd voor ambten in de Tweede Kamer. ‘Wij zullen doen wat we hebben gedaan met WikiLeaks, namelijk banken, regeringen en inlichtingendiensten ter verantwoording houden,’ zei Assange in een telefonisch interview met The New York Times.

Gezocht

Julian Assange, een voormalige hacker, verschanst zich al meer dan een jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Bevreesd voor een uitlevering aan Zweden kreeg de 42-jarige Australiër politiek asiel van het Zuid-Amerikaanse land.

Assange wordt in Zweden beschuldigd van verkrachting, maar vermoedt dat het land hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem willen vervolgen voor het lekken van vertrouwelijke diplomatieke documenten.

Vervangen

Het Australische kiessysteem laat Assange toe een ander lid van de Wikileakspartij te nomineren om hem te vervangen als hij verkozen zou zijn maar zijn zetel in de Senaat niet kan opnemen.

Oorspronkelijk zouden de verkiezingen in Australië op 14 september plaatsvinden, maar na onenigheid binnen Labor, de partij die de premier levert, is sinds eind juni Kevin Rudd opnieuw aan de macht gekomen. Hij kan de verkiezingen vervroegen of uitstellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content