Jonger dan 35 jaar en gebeten door kunst en journalistiek? Neem deel aan de Prijs voor Jonge Kunstkritiek

© -

Voor de vijfde keer op rij slaan verschillende culturele instellingen uit het Nederlands-Vlaamse taalgebied de handen in elkaar om een nieuwe generatie critici en essayisten te stimuleren om te schrijven over hedendaagse beeldende kunst.

Naast de bestaande categorieën Essay en Recensie is er nu ook de prijs voor Innovatieve Kritiek, waarbij aandacht gaat naar interactieve vormen van kritiek en besprekingen via blogs, twitter, facebook, instagram, youtube en andere media. In het kader van die nieuwe prijs komt Birgit Donker, de directeur van Mondriaan Fonds, een pleidooi houden voor het experimenteren met nieuwe vormen van online media in de kunstkritiek en daarbuiten.

Als startschot komt Thijs Lijster, de vorige prijswinnaar, zijn visie op het belang van kunstkritiek toelichten. Hierin stelt hij onder andere dat kunstkritiek ook een vorm van cultuur- of maatschappijkritiek moet zijn, en dus geen zuiver esthetische benadering.

Prijzen

Naast een geldprijs van €2500 per categorie krijgen de winnaars ook een mentor aangeboden, die hen een jaar lang intensief begeleidt bij het realiseren van nieuwe kritieken. Ten slotte zijn er nog praktische prijzen in de vorm van een residentie, masterclass, begeleidingstraject of een gerichte schrijfopdracht. De winnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners, waaronder Knack.

De jury bestaat uit zes kunstcritici onder wie Knack Focus’ hoogsteigen filmman Dave Mestdach.

Deelnemen kan tot 1 september 2016. Klik hier voor meer info. (OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content