Jongen krijgt oren gemaakt uit rib

Kieran tijdens de BBC-reportage, blij met zijn oren © /

Een 9-jarig kind dat doof en zonder oren geboren was, kan terug horen en heeft nu ook oren gekregen. Ze werden vervaardigd uit kraakbeen dat uit zijn ribben werd gehaald.

De 9-jarige Kieran Sorkin uit het Engelse Hertfordshire werd voor, tijdens en na de operatie gefilmd door de BBC.

Hij werd geboren zonder gehoor, en met lelletjes op de plaats waar zijn oren zouden moeten zitten. Het gehoorprobleem was eerder met een implantaat aangepakt en grotendeels opgelost, maar daarmee was voor Kieran en zijn ouders de kous niet af.

“Ik zou willen dat mensen ophouden me vragen te stellen”, aldus de jongen vooraleer hij geopereerd werd, “Ik wil er uitzien als mijn vrienden.” En: “Ik zou ook wel een zonnebril en een telefoonoortje willen kunnen dragen”.

Volgens alle verslagen was hij de vragende partij, eerder dan zijn ouders die zich afvroegen of een ingreep die alleen cosmetische gevolgen zou hebben, die hun zoon niet beter laat horen, wel de moeite waard was.

‘Wauw’

De ingreep ging door in het Great Ormand Street Hospital in Londen. Aangezien hij geen eigen oor had, heeft men de oren de vorm gegeven van die van zijn moeder. Ze werden vervaardigd uit kraakbeen van zes ribben, dat geboetseerd moest worden en vervolgens aangehecht en overdekt met huid. Over zes maanden volgt een tweede operatie om de oren een meer natuurlijk uitzicht te geven.

De jongeman was in ieder geval blij met het resultaat. Wauw, was zijn reactie, en hij lachte, met pijn, aldus de BBC, want zijn ribben moeten nog helen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content