John Crombez over formatie: ‘Laat hen eens paar dagen doorpraten over inhoud’

John Crombez (SP.A)

Volgens hem heeft het federale onderhandelingstrio Coens-Lachaert-Bouchez vooral werk gemaakt van communicatie en minder van inhoudelijke plannen.

SP.A-Kamerlid John Crombez steunt de démarche van zijn partijvoorzitter Conner Rousseau om een nota voor te leggen aan de federale onderhandelaars Egbert Lachaert (Open VLD), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). ‘Er was veel communicatie, maar er zijn geen plannen’, aldus Crombez in De Ochtend op Radio 1. Hij hoopt dat er nu op de inhoud kan gefocust worden. ‘Laat hen nu eens een paar dagen doorpraten over de inhoud’.

SP.A-voorzitter Conner Rousseau heeft de voorzitters van CD&V, Open VLD en MR meegegeven welke elementen volgens de Vlaamse socialisten in een startnota over de vorming van een federale regering moeten staan. In zijn nota vraagt Rousseau onder meer dat een volgende federale regering zou inzetten op bijkomende maatregelen voor de versterking van de gezondheidszorg en voor een grotere fiscale bijdrage van grote vermogens en multinationals. Meer belasting op consumptie wil de partij niet.

Gewezen SP.A-voorzitter John Crombez steunt het iniatief van Rousseau. Crombez noemt het wel vreemd dat sp.a zelf met een ‘inhoudelijke voorzet’ moet komen. Volgens hem heeft het federale onderhandelingstrio Coens-Lachaert-Bouchez vooral werk gemaakt van communicatie en minder van inhoudelijke plannen. ‘We hebben nog niets. Wat mijn voorzitter nu doet, is in detail zeggen waar het inhoudelijk over moet gaan’, aldus Crombez.

Een van de meest gestelde vragen de voorbije dagen was of sp.a bereid zou zijn om in een regering te stappen zonder de Franstalige zusterpartij PS. Volgens Crombez zitten PS en sp.a inhoudelijk op dezelfde lijn. Hij draait de vraag daarom wat om. ‘Is het denkbaar dat de drie (voorzitters van MR, Open VLD en CD&V, red.) het aannemelijk vinden wat sp.a op tafel legt?’, vraagt Crombez.

Partner Content