Johan Vande Lanotte: ‘N-VA moet premier leveren’

Johan Vande Lanotte © Belga

‘N-VA is de grootste partij en moet de premier leveren’, zegt uittredend vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A). ‘Dat de liberalen de grootste politieke familie zijn, is dikke zever.’

‘Het is dodelijk voor de Zweedse coalitie als de premier geen N-VA’er wordt. Anders werkt het niet.’ Dat stelt uittredend SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte in De Tijd. Over de strubbelingen binnen zijn partij, die dit weekend fractiedagen houdt, is Vande Lanotte optimistischer: ‘Zodra de Zweedse coalitie er is, zal de partij de krachten bundelen rond het oppositieproject tegen centrumrechts. De interne strijd zal automatisch oplossen’.

‘Dienstmeiden van de echte baas’

Vande Lanotte begrijpt naar eigen zeggen niet waarom CD&V, Open VLD en MR aanvaarden dat de premier geen N-VA’er is. ‘De grootste partij moet de premier leveren. Anders heeft de regering geen enkele legitimiteit. Ze moeten niet afkomen met het verhaaltje dat de liberalen de grootste politieke familie zijn. Dat is dikke zever’, vindt hij.

De drie kleinere partijen zullen volgens hem niet meer zijn dan de dienstmeiden van de echte baas, Bart De Wever, die vanuit het Antwerpse stadhuis de lakens uitdeelt. Dat maakt de coalitie in haar kiemen onstabiel, klinkt het.

Frontvorming met Groen

In de Kamer zal de uittredende vicepremier vooral in de achtergrond steun leveren aan de SP.A-fractie. Vande Lanotte stelt ook vast dat de programma’s van SP.A en Groen voor 85 procent samenvallen. Daarom pleit hij voor frontvorming, waarbij de partijen apart blijven bestaan. ‘In elk geval wil niemand een fusie tot één linkse partij’, besluit hij. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content