Joachim Coens: ‘Verder werken tot er een oplossing is’

© belga

Maandag kwamen de voorzitters van SP.A, CDH en CD&V langs op het paleis, nadat aangekondigd werd dat koning Filip het ontslag van preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette in beraad houdt, en een nieuwe reeks consultaties start. Morgen is het de beurt aan de groenen en de liberalen.

CD&V wil verder constructief meewerken aan de vorming van een federale regering. Dat zegt partijvoorzitter Joachim Coens na afloop van zijn onderhoud met koning Filip. Hij heeft de hoop op een federale regering rond de as van N-VA en PS nog niet opgegeven. ‘Ik denk dat men nog een betere inspanning moet doen om een meerderheid te kunnen vormen’, zei Coens maandagavond in het VRT-programma Terzake. ‘Er moet gewoon verder gewerkt worden tot er een oplossing is’, schrijft hij op Twitter.

Over welke richting de formatie nu moet uitgaan, doet de voorzitter geen uitspraken. Her en der wordt gesuggereerd dat de poging strandde op de poging van de PS om de MR uit de boot te duwen. ‘Als je met zes bent is iedereen nodig, dat geeft voor sommigen een beter gevoel’, antwoordde Coens. ‘Het zijn de twee preformateurs die op een gegeven moment een keuze maken om een bepaalde samenstelling na te streven.’

Een paarsgroene piste dan maar? ‘Ik denk niet dat dat nu de oplossing is. Ik denk dat we nog veel mogelijkheden hebben om te praten’, aldus Coens. Zijn partij stelt volgens Coens geen exclusieven naar groene of liberale partijen toe, maar ‘het blijft belangrijk om, op basis van wat door twee partijen als consensus kan gevonden worden, ook andere partijen mee te laten discussiëren om een meerderheid te krijgen.’

Wel wijst hij op de christendemocratische prioriteiten voor een volgend regeerakkoord. ‘De volgende regering heeft een belangrijke taak bij het herstel van onze economie, met daarbij een sterke focus op het versterken van de koopkracht, eerlijke fiscaliteit, investeringen in de gezondheidszorg en de omslag naar een duurzame economie. De overheid moet efficiënter worden georganiseerd, het begrotingspad moet geloofwaardig zijn en tenslotte moet er zorg zijn voor de allerkwetsbaarsten.’

Voor CD&V moet het regeerakkoord dus een synthese zijn tussen sociale, economische, bestuurlijke en ethisch-duurzame maatregelen. ‘We willen daar verder constructief aan meewerken’, aldus Coens.

Conner Rousseau: ‘Zou jammer zijn van nul te herbeginnen’

Nadat opdrachthouders Bart De Wever en Paul Magnette hun ontslag hebben aangeboden, is het staatshoofd aan een nieuwe ronde consultaties begonnen met de voorzitters die tot nu toe bij de regeringsonderhandelingen betrokken waren. Joachim Coens (CD&V) was maandagnamiddag als eerste aan de beurt, maar hij legde vooraf noch achteraf verklaringen af.

Rousseau benadrukte bij zijn aankomst aan het Paleis dat er de voorbije weken enorme inspanningen, opofferingen en toegevingen zijn gebeurd. ‘Het zou jammer zijn nu opnieuw van nul te herbeginnen. Dat krijg je niet uitgelegd aan de mensen.’ Rousseau merkte op dat het uiteindelijk is gelukt PS en N-VA samen aan tafel te krijgen. Hij riep daarom de anderen op de eigen partijbelangen te overstijgen.

Waar hij concreet op doelde – bijvoorbeeld dat De Wever en Magnette het roer in handen moeten houden – wilde de sp.a-voorzitter niet kwijt. ‘Er zijn veel inspanningen gedaan. Het zou goed zijn dat we op basis daarvan kunnen voortwerken’, luidde het. Na het onderhoud met Rousseau volgt maandag nog een telefonisch contact met Maxime Prévot (cdH).

Maxime Prévot: ‘cdH wil meer dan ooit naar een oplossing helpen zoeken’

cdH-voorzitter Maxime Prévot laat na zijn gesprek met de koning in een reactie op Twitter weten dat zijn partij nog steeds aan de federale formatie wil deelnemen. ‘cdH wil meer dan ooit naar een oplossing helpen zoeken en meewerken aan een regering die ons land uit crisissen kan leiden. Weg met onvruchtbare meningsverschillen en partijpolitieke belangen’, klinkt het.

Koning ziet dinsdag liberalen en groenen

Koning Filip zet zijn consultaties over de federale regeringsvorming dinsdag voort. Om 09.00 en 10.00 uur komen de liberale partijvoorzitters Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR) langs. Nadien is het de beurt aan de groene voorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane (Ecolo) om 11.00 uur en Meyrem Almaci (Groen) om 12.00 uur. Een uur later sluit DéFI-voorzitter François De Smet het rijtje af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content