Jezuïeten bieden medewerking schadevergoedingen aan

Dat heeft provinciaal overste Fons Swinnen in de bijzondere Kamercommissie seksueel misbruik verklaard.

De Vlaamse jezuïeten zijn bereid om in samenwerking met de bisschoppenconferentie en de Unie van Religieuzen in Vlaanderen te komen tot een systeem voor schadevergoedingen voor slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken.

Dat heeft provinciaal overste Fons Swinnen van de Vlaamse jezuïeten woensdag verklaard in de bijzondere commissie Seksueel Misbruik van de Kamer.

Volgens Swinnen kan de orde op vrijwillige basis bijspringen bij het betalen van de schadevergoeding die een jezuïet-dader moet betalen aan het slachtoffer van seksueel misbruik.

Bij het intreden in een orde legt een jezuïet immers een gelofte van armoede af, waardoor hij geen persoonlijke bezittingen meer heeft.

Swinnen verklaarde dat orde bij zijn weten in één zaak is
tussengekomen in de kosten voor therapeutische zorgen. Hij heeft weet van tien slachtoffers en negen daders in de periode 1966-1985. De zaak rond pater Versteylen, een jezuïet, heeft betrekking op feiten na die periode.

De Vlaamse jezuïeten tellen momenteel 156 paters en broeders, waarvan meer dan de helft ouder is dan 80 jaar. De orde heeft zeven colleges met een kleine 9.500 leerlingen en 860 leerkrachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content