Jean-Marie Dedecker: ‘Mocht ik Bart De Wever zijn, ik ging in zee met Vlaams Belang’

Jean-Marie Dedecker: 'Ik mis het spreekgestoelte van het parlement.' © Hatim Kaghat

Na jaren loeien aan de zijlijn mag Jean-Marie Dedecker bewijzen dat hij ook kan besturen. Hij wordt burgemeester van Middelkerke. Een gesprek over de keizers-kosters van de N-VA, voetbalpooiers en de prijs van een echtscheiding.

Wanneer Jean-Marie Dedecker zijn columns schrijft, kijkt hij uit over de polders. In zijn rug ligt de dijk van Middelkerke. Een kanaaltje loopt langs zijn huis, met parallel daaraan een onverhard pad. ‘Laat ons een pad dat nog groen is’, staat er in grote letters op een gitzwart spandoek in Dedeckers tuin. ‘Ze wilden het betonneren om er met elektrische fietsen over te kunnen rijden. Maar nu ik hier burgemeester word, is dat plan van de baan. Sommige mensen zouden dat machtsmisbruik noemen.’ (bulderlacht)

In zijn schrijfkamer staat een selectie uit zijn gevarieerde bibliotheek. Van de biografie van bokser Mike Tyson (‘Ronduit fantastisch’) via Alle kroegverhalen van Simon Carmiggelt tot George Orwell, Ian Buruma, Wim van Rooy en zijn eigen boeken. Op zijn schrijftafel staan werken waaruit hij inspiratie haalt voor zijn wekelijkse bijdrage voor Knack.be, zoals de boeken van Derk Jan Eppink, de oud-journalist die nog voor Lijst Dedecker in het Europees Parlement heeft gezeten. Ergens in huis moeten ook de boeken van Declan Hill staan. De Canadese journalist-academicus is een van ’s werelds grootste kenners van matchfixing en corruptie in de sport. Vorige week zei hij in Knack: ‘Geef Jean-Marie Dedecker een miljoen euro, twee voltijdse medewerkers en je zet een ernstige stap naar een zuiverder sport.’

Mocht ik Bart De Wever zijn, ik ging in zee met VB. Maar dan valt de federale regering.

‘Ik heb geen miljoen nodig’, lacht Dedecker, zichtbaar vereerd door de suggestie. ‘Ik heb genoeg aan een paar volmachten om dat rattenkot uit te kuisen. Ik zou beginnen bij de top. Nu zijn het de voetbalbobo’s die de boel moeten opkuisen. Dat is waanzinnig. Marc Rubens, de oud-procureur van Hasselt die nu al jaren bondsprocureur is bij de Voetbalbond, zegt dat hij nog nooit iets heeft gehoord of gezien. De ceo van de Voetbalbond, Pierre François, die samen met Luciano D’Onofrio betrokken was bij de louche zaken bij Standard Luik, zal deel uitmaken van het triumviraat dat de boel moet zuiveren. Jongens, je kunt evengoed een stroper baas maken van je konijnenkot. Dit heeft niets meer met voetbal te maken.’

Waar draait het bij de grote voetbalclubs dan wel om?

Jean-Marie Dedecker: Hebt u één sportadvocaat zien opdraven in deze zaak? Nee, de advocaten die opduiken zijn allemaal maffia-advocaten. Omdat dit gaat over maffiapraktijken. Die clubs willen procedureneukers als advocaten, mannen met een grote klep die zodra je een microfoon onder hun neus duwt de boodschapper aanvallen en de onderzoeksrechter in diskrediet brengen.

Denkt u dat operatie Schone Handen het voetbal schoner zal maken?

Dedecker: Natuurlijk niet. Het zal gaan zoals het ook altijd gaat met doping- of misbruikschandalen: veel lawaai, wat cosmetische ingrepen en dan trekt de karavaan verder. Waarom zou minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) geloofwaardig zijn als hij roept dat alles zuiverder moet? Hij heeft onder druk van de FIFA de regel afgeschaft dat makelaars maar 7 procent commissieloon mogen aanrekenen. Het hele systeem is totaal verkeerd. Clubs hebben helemaal geen makelaars nodig. Dat zijn gewoon voetbalpooiers. Had u een makelaar nodig om uw contract met Knack af te sluiten? Als u een probleem hebt, neemt u een advocaat in de arm en die betaalt u toch gewoon zelf? Clubs betalen alleen maar mee voor de makelaars omdat hun bestuurders daar mee van profiteren.

Wat zou u eraan doen mocht u volmachten krijgen?

Dedecker: Ik zou de clubs verbieden makelaars te betalen, en regels invoeren zoals in de Engelse competitie. Daar mag een niet-Europese voetballer pas spelen als hij een aantal keren voor zijn nationale ploeg heeft gespeeld. En ze moeten een veelvoud verdienen van een gemiddeld jaarloon in die competitie. Daarom krijgen de Engelsen de kwaliteit en zijn wij de vuilnisbak van het Europese voetbal, een doorgeefluik voor grote clubs. Voor mijn column van zondag (we spreken Dedecker op donderdag, nvdr) heb ik een mooi citaat van George Orwell die de affaire goed vat. ‘ Football, beer and above all, gambling filled up the horizon of their minds. To keep them in control was not difficult.‘ Dat is absoluut van toepassing op supporters. Wat maakt het hun uit of hun idool een verkrachter is of hun trainer een witwasmachine? Zolang er maar goals gemaakt worden.

Jean-Marie Dedecker: 'Mijn vrouw was eerst mijn secretaresse. Is dat ook een #MeToo-verhaal?'
Jean-Marie Dedecker: ‘Mijn vrouw was eerst mijn secretaresse. Is dat ook een #MeToo-verhaal?’© HATIM KAGHAT

Het lijkt u oprecht triest te maken.

Dedecker: Dat is het toch ook? Ik heb in mijn tijd als judocoach eens een corruptiedossier aangekaart. Weet u over hoeveel dat ging? 100 dollar. Klein of groot, het bedrag maakt niet uit. Sport is ethiek. Zonder ethiek stopt het.

Wilt u af van de fiscale gunsten voor sporters? De CD&V wil de voordelige RSZ-bijdragen voor voetballers opdoeken.

Dedecker: Terecht. Ze hebben niets opgeleverd. Al onze grootste talenten spelen in het buitenland – kijk maar naar de Rode Duivels -, en we overleven met moeite de eerste ronde van de Champions League. De 70 miljoen euro die de clubs jaarlijks krijgen van de overheid komt terecht in de zakken van maffiabazen. Het voetbal als sport heeft daar niets aan.

Laten we het over een vrolijker onderwerp hebben: de politiek. In de twee gemeenten waar LDD’ers de lijst trokken, in uw Middelkerke en het Glabbeek van Peter Reekmans, behaalden ze een absolute meerderheid.

Dedecker: Dat daar het gezond verstand zegeviert, doet bijzonder veel plezier. Het resultaat van Peter is fantastisch. Ondanks alle traditionele partijen en een BV op de lijst van Groen (zanger en acteur Roel Vanderstukken, nvdr) behaalt hij er 55 procent van de stemmen. We wisten dat het erin zat, we hadden in Glabbeek en Middelkerke drie jaar geleden al een peiling gehouden.

De avond van de verkiezingen was net een bevrijdingsfeest. De politie heeft de hoofdweg tussen Middelkerke en Nieuwpoort tot 3.00 uur ’s nachts moeten afsluiten. Er kwamen zelfs mensen aangereden met een rollator: ‘ Mo joeng toch, mo joeng toch, mo joeng toch!

Waarom deed de N-VA het zo slecht in West-Vlaanderen?

Dedecker: De restjesmensen, zoals journalist Jan Antonissen ze zo mooi beschrijft in zijn boek De onfatsoenlijken, zijn teleurgesteld in de N-VA. Ze zijn teruggekeerd naar de zwarte schaapsstal. Na de vorige verkiezingen kwamen mensen zich bij mij excuseren omdat ze op de N-VA hadden gestemd, omdat het Vlaams Belang en ik toch niets konden doen. Maar wie heeft ondertussen de taxshift betaald? Diezelfde mensen, met hun lage pensioenen of omdat de rente op hun spaargeld wordt opgevreten door de bankiers. Die worden wel weer rijk. Mensen ergeren zich ook dood aan de regelneverij. Een windmolen van 100 meter hoog in je tuin, geen probleem, maar om de kleur van mijn dakpannen te veranderen heb ik een vergunning nodig. En op de Vlaamse gewestwegen van keizer-koster Ben Weyts (N-VA) mag je nog maar 70 kilometer per uur rijden. In Wallonië is dat 90.

U zei in ’t Pallieterke dat Weyts opgesloten moet worden. Meent u zoiets?

Dedecker: Hij is in elk geval de slechtste minister van Mobiliteit sinds de uitvinding van de automobiel. We hebben nog nooit zoveel in de file gestaan, en politieagenten zijn geüniformeerde belastinginners geworden. De wet is zo rigoureus dat bijna iedereen die uit werken gaat ze dagelijks overtreedt. Ik geloof in verkeersregels op basis van tijd, plaats en omstandigheden. ’s Nachts, als de weg helemaal vrij is, rijden mensen van nature sneller. Dat is toch geen probleem? Met zulke wetten moet je niet verbaasd zijn dat ze aan de toog zeggen dat moordenaars vrijgelaten worden, ‘ moar wieder moeten betoal’n’.

Als je na drie generaties in België nog op Erdogan wilt stemmen, ga dan in zijn paradijs wonen.

Hebben ze ook gelijk aan de toog?

Dedecker: Ik vind van wel. Ik hoor ook bij die mensen.

Verkoopt u ook weleens toogpraat, meneer Dedecker?

Dedecker: Natuurlijk verkoop ik soms toogpraat! Ik vind dat schitterend. Net als Twitter, fantastisch.

Die praat is misschien wel de reden van uw succes bij veel kiezers.

Dedecker: (grinnikt) Nee, wel dat ik met twee benen in de klei sta. Ook tijdens mijn campagne hoorde en voelde ik overal dat er opnieuw heel veel ongenoegen is over de migratieproblematiek. Ik waarschuwde daar al voor tijdens mijn tijd bij de VLD, en ik schreef er Rechts voor de raap over. Vandaag maakt dat mensen weer ontzettend kwaad. Logisch, want de import van mensen die niets bijdragen aan de staatskas ondergraaft de sociale zekerheid.

Als u met de mensen over migratie praat, gaat het dan ook over uw vriend Theo Francken (N-VA)?

Dedecker:Theo is momenteel God bij hen.

Hij is nochtans verantwoordelijk voor het beleid waar ze zich kwaad over maken, nee?

Dedecker: Theo botst op de grenzen van de wettelijkheid en op mensen die de wetten niet willen veranderen.

Wie houdt Francken tegen? Hij is de populairste politicus van het land, bij een partij die niet alleen de grootste is van het land maar ook op alle niveaus vertegenwoordigd is.

Dedecker: U hebt deels gelijk. En ik verdedig de N-VA niet. Ik verwijt hun dat ze zelfs met alle sleutels in handen de wetten niet kunnen aanpassen. Bart De Wever heeft gelijk wanneer hij zegt dat de Conventie van Genève moet worden opengebroken. Ze is niet voorzien op massa-immigratie, wel op dissidenten die dictaturen ontvluchten. De Conventie wordt nu misbruikt door activistische advocaten en instellingen die doordesemd zijn van politieke benoemingen. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, bijvoorbeeld. Dat zijn geen rechters, hè. Dat zijn politiek benoemde ambtenaren, benoemd door onder meer de PS.

Migratiewetgeving aanpassen kan nochtans eenvoudig in het parlement. In 2012, toen we geen regering hadden, hebben N-VA, CD&V, MR en CDH de wet op de gezinshereniging gevoelig aangescherpt.

Dedecker: Meer dan terecht, die was te laks. Maar we moeten nog verder gaan. Alle gaten moeten gedicht worden. Een land heeft toch het recht om zelf te bepalen wie binnenkomt? Australië, Canada en de VS hebben daarvoor strenge criteria. Amerika heeft een loterij. De Canadezen vragen aan immigranten dat ze hoger gekwalificeerd zijn dan de gemiddelde Canadees, dat er vraag is naar iemand met jouw professionele profiel, en eisen een blanco strafblad. Dat moeten wij ook invoeren. En laten we ook eens beslissen dat mensen minstens vijf jaar moeten bijdragen vooraleer ze kunnen profiteren van de sociale zekerheid.

Jean-Marie Dedecker: 'Mijn vrouw was eerst mijn secretaresse. Is dat ook een #MeToo-verhaal?'
Jean-Marie Dedecker: ‘Mijn vrouw was eerst mijn secretaresse. Is dat ook een #MeToo-verhaal?’© HATIM KAGHAT

Een aparte sociale zekerheid voor vreemdelingen dus, wat ook al werd bepleit in het zeventigpuntenplan van het Vlaams Blok?

Dedecker: U moet mij niet vergelijken met het Vlaams Belang. Zo ver hoef ik zeker niet te gaan. Een arbeidsongevallenverzekering is vervat in een officieel loon, dus ze zijn beschermd. Maar laat ze vooral zelf voorzien in hun sociale vangnet, bijvoorbeeld met persoonlijke verzekeringen. Ik vind het niet meer dan logisch dat wie niet heeft bijgedragen aan een systeem, niet kan delen in de voordelen ervan. Een Turk die naar hier komt en één dag werkt, kan onmiddellijk gaan stempelen. Dat geldt zelfs niet voor onze eigen mensen.

Bent u als libertair niet voor open grenzen?

Dedecker: Jawel, maar iedereen moet zijn eigen broek ophouden. Linkse opengrenzenactivisten vragen ook nog eens een leger van welzijnsknuffelaars. Dat gaat niet samen. Wie naar hier komt en geen werk vindt, moet maar teruggaan.

Ook nieuwkomers die werk hebben, zetten de onderkant van de arbeidsmarkt onder druk. Ze werken vaak voor lagere lonen.

Dedecker: Wij hebben een arbeidswetgeving en minimumlonen. Wie hier komt werken, doet dat tegen die voorwaarden. Er wordt een heksenjacht gevoerd tegen de transportsector. Kent u nog één Belg die chauffeur wil worden? In de school voor transporteurs in Zeebrugge hebben ze élf leerlingen. Niemand wil dat doen, door de verwencultuur bij onze eigen arbeiders.

De restjesmensen zijn eigenlijk verwend?

Dedecker: Ik wil niet veralgemenen, maar er zitten er zeker tussen. Wij gooien graag met modder naar Roemeense chauffeurs, terwijl we die arbeid zelf niet meer willen doen. Alle Roemenen zijn welkom voor mij, zolang ze tegen onze arbeidsvoorwaarden werken. Dat gebeurt ook meestal. Het beeld als zouden dat allemaal zwartwerkers zijn, klopt niet. Maar mensen horen dat blijkbaar graag.

Wat vindt de libertair Dedecker ervan dat hij binnenkort zijn vingerafdrukken op zijn identiteitskaart moet laten zetten?

Dedecker: Als libertair besef ik dat je soms wat vrijheid moet opofferen voor veiligheid. Ik begrijp de ophef niet, in tijden waarin we onszelf vanuit de douche fotograferen om het op Facebook te zetten, en we al overal gevolgd worden – via onze kredietkaart of de gps. Het is een achterhoedegevecht.

Van Fouad Belkacem, die veroordeeld is voor terrorisme, wordt de Belgische nationaliteit afgenomen. De N-VA wil dat automatisch laten doen met terroristen. Is dat verdedigbaar?

Dedecker: Ik heb daar geen enkel probleem mee. Ik ben hoe dan ook tegen de dubbele nationaliteit.

Jean-Marie Dedecker

– 1952: geboren in Nieuwpoort

– 1981-2000: bondscoach van het Belgische judoteam, waarmee hij vier olympische medailles wint

– 1999-2006: Vlaams Parlementslid, senator en gemeenteraadslid voor (Open) VLD

– 2004: verliest met 40 % de voorzittersverkiezingen bij Open VLD van Bart Somers

– 2006: publiceert Rechts voor de raap en sticht de rechts-liberale denktank vzw Cassandra

– 2006: zes dagen lid van N-VA

– 2007: richt Lijst Dedecker (LDD) op, die vijf zetels in de Kamer en één in de Senaat behaalt

– 2014: LDD verdwijnt uit de parlementen

– 2018: behaalt een absolute meerderheid in Middelkerke en wordt burgemeester

Belkacem is in België geboren, net zoals u en wij. Toch kunnen wij nooit onze nationaliteit verliezen. Is dat niet oneerlijk?

Dedecker: Hij had maar een keuze moeten maken: Marokkaan zijn of Belg. Met een dubbele nationaliteit blijf je met één been in het land van oorsprong staan. Dat bleek ook tijdens de Turkse presidentsverkiezingen. 75 procent van de Turkse Belgen die daarvoor mochten stemmen, koos voor een dictator! Terwijl ze in België gebruikmaken van alle democratische rechten en sociale voordelen? Als je na drie generaties in ons land nog altijd op Recep Tayyip Erdogan wilt stemmen, dan hoor je hier niet thuis. Ga dan in zijn paradijs wonen.

U schreef in een van uw columns over vrijheid van meningsuiting dat zelfs idioten recht hebben op hun mening. Maar Belgen met Turkse roots niet?

Dedecker: Die mensen bewijzen dat ze geen democratie willen. Als je geen Belg wilt zijn, ga dan terug. Je mag tegen ons systeem zijn, maar je past je wel aan.

Doen Turkse Belgen dat dan niet?

Dedecker: Hoeveel eremoorden worden er hier wel niet gepleegd?

Excuseer? Hebt u daar cijfers van?

Dedecker: (onverstoorbaar) Ik ben in Somalië geweest voor het Vier-programma Terug naar eigen land. Daarvoor zijn we ook bij een Somalische meneer in Bredene geweest. Hij runt fulltime een vzw, die door de overheid gesubsidieerd wordt, om aan de Somalische vrouwen in dit land uit te leggen dat vrouwenbesnijdenis niet kan. Ik vroeg hem hoeveel succes hij heeft. Weinig, zei hij.

Wat leren we precies uit dit voorbeeld?

Dedecker: Wie naar hier komt, moet beseffen dat dat hier niet kan. Hetzelfde geldt voor die Turkse trouwstoeten. Hoe kun je die nu verdragen? Als burgemeester zal ik alle auto’s van zo’n trouwstoet confisqueren.

We moeten het nog over het cordon sanitaire hebben. U schreef…

Dedecker:Afschaffen! Het cordon wordt enkel nog gebruikt om de traditionele partijen aan de macht te houden.

Moet de N-VA met het VB regeren in Ninove of Antwerpen?

Dedecker: Ik zou het doen, ook hier in Middelkerke als dat nodig was.

En raadt u het Bart De Wever aan?

Dedecker: Dat is iets anders. Ik ben libertair én democraat. Als je een politieke partij toelaat waarop mensen mogen stemmen, en een meerderheid stemt er daadwerkelijk op, dan moet die partij toch kunnen regeren?

U zegt het: een meerderheid. Die heeft het VB nooit behaald. Ook Guy D’haeseleer in Ninove niet.

Dedecker: Als alle losers in Ninove samenspannen, met een coalitie van onbeheersbaarheid tot gevolg, levert dat D’haeseleer over zes jaar de absolute meerderheid op. Ze zouden hem beter laten doen. Wat riskeer je? Onze democratie en haar instellingen zijn sterk genoeg om bij aberraties in te grijpen. De Vlaamse regering kan de gemeentefinanciering stopzetten bij onwettelijke maatregelen. Laat D’haeseleer besturen, en over een paar jaar zijn we ervan af.

Zou u ook in Antwerpen met Filip Dewinter regeren?

Dedecker: Ik zou het doen mocht ik Bart De Wever zijn. Maar het kan niet, want dan valt de federale regering. Dewinters plaat is afgezaagd, en zijn geroep over de islam is mijn saus niet. Maar islamofobie is geen racisme, en het VB is geen racistische partij meer, ook al lopen er nog racistische figuren rond. Als je vandaag het proces uit 2004 zou overdoen, zouden ze nooit veroordeeld worden. Wat zij toen vertelden, was toen fout, maar is vandaag mainstream.

Je kunt ook zeggen dat de mainstream gevaarlijk naar rechts is opgeschoven.

Dedecker: Nee, men is tot inzicht gekomen.

In plaats van samen te werken met het VB wil De Wever verzoenen met links. Wat dacht u toen u dat hoorde?

Dedecker: Dat hij het toneelspelen beter aan echte acteurs zou overlaten. (lacht) Ik denk dat De Wever zal eindigen met SP.A en Open VLD. Je kunt een stad als Antwerpen niet besturen met één zetel op overschot. Zeker niet met een CD&V waarmee de relaties zo verzuurd zijn.

Vind u dat Kris Peeters te hard is aangepakt?

Dedecker:Ik heb medelijden noch mededogen met die man. Peeters is zelf een ontzettend giftig figuur. Nadat ik eens malversaties in het Vlaams Huis in New York had aangeklaagd, verklaarde hij in het Vlaams Parlement dat ‘meneer Dedecker daar is binnengevallen als Bruce Willis, met zijn maîtresse erbij’. De vergelijking met Willis wil ik nog aannemen als een compliment, maar om die opmerking over mijn vrouw te maken, moet je als mens een nulliteit zijn.

Wat doet het u dat de politieke carrière van Johan Vande Lanotte op haar einde loopt? De SP.A lijkt op weg naar de uitgang in Oostende.

Dedecker: Opgekuist staat netjes. Hij is altijd een bedreiging geweest voor de staatskas – denk aan Electrawinds en het Zilverfonds -, maar hij kon altijd de dans ontspringen.

Ik ga niet naar de N-VA. Ik blijf onafhankelijk. Ik ga géén partijkaart kopen.

Moet u dan niet toegeven dat er niets is? Vande Lanotte is nooit veroordeeld.

Dedecker: Bewijst dat zijn onschuld? Neem de fraudezaak van de vismijn in Oostende. Die ging failliet, 22 miljoen euro overheidsgeld is in de zee gegooid. Veertien mensen hebben fraude bekend, en toch lieten ze die zaak onder politieke druk verjaren.

Zegt u nu dat justitie corrupt is?

Dedecker: Dat zeg ik niet. Wel dat justitie niet zo onafhankelijk of immuun voor beïnvloeding is als velen denken.

We moeten het nog over uw eigen politiek toekomst hebben.

Dedecker: Ik blijf dedeckeriaan.

Gaat u ergens op een lijst staan in 2019? U zei in ’t Palieterke dat u nog wel durft te springen.

Dedecker: Ik ben 66 jaar, vrienden. Ik hoop nog 500 weken goed te zijn. Maar ik twijfel, want ik heb nog passie en goesting om keizers-kosters zoals Ben Weyts het vuur aan de schenen te leggen. Ik mis het spreekgestoelte van het parlement.

Als het is om Weyts aan te pakken, zult u geen overstap naar de N-VA moeten maken. Dat wordt nochtans beweerd.

Dedecker: Ik ga niet naar de N-VA. Ik blijf onafhankelijk. Ik ga géén partijkaart kopen.

U kunt altijd de Jinnih Beels van de N-VA worden.

Dedecker: Ik kan daar vandaag alleen maar een tjevenantwoord op geven. (lacht en roept naar zijn vrouw) Schat, jij hebt dat niet gehoord, hè?

Mevrouw, denkt u dat hij in 2019 op de lijst gaat staan?

Mevrouw Dedecker:Ik heb daarop maar één antwoord: een echtscheiding is heel erg duur. (Dedecker grijnst)

Tot slot, wat stoort u zo aan #MeToo dat u de beweging altijd #MeTootjes noemt in uw column?

Dedecker: Dat die kwestie is dolgedraaid. Mijn vrouw was eerst mijn secretaresse. Is dat ook een #MeToo-verhaal?

Niet als het met haar instemming was. Was dat zo?

Dedecker: Ik heb haar verleid. Maar avances maken, mag dat nog?

Geen zinnig mens heeft het tegendeel beweerd.

Dedecker: Volgens de #MeToo-brigade mag dat niet meer, hoor.

Dat is weer toogpraat, meneer Dedecker.

Dedecker:U hebt gelijk. (bulderlacht)

Dit artikel verschijnt woensdag 7 november 2018 in Knack.

Partner Content