Jean-Marie Dedecker: “Als het tegenvalt, ben ik weg”

© Belga

Afgeschreven is hij. In de peilingen haalt zijn partij dezer dagen amper nog de kiesdrempel. Toch blijft Jean-Marie Dedecker optimistisch.

Jean-Marie Dedecker: Ik verzeker u dat ik met vertrouwen uitkijk naar 13 juni. En als het resultaat toch zwaar zou tegenvallen, dan ben ik gewoon weg. Want ik hoef dit niet meer te doen, hè. Ik ben al 58, en ik kan dus met prepensioen. Maar zover is het nog niet.

Hoewel u de West-Vlaamse Kamerlijst trekt, blijft u in heel Vlaanderen hét uithangbord van de LDD-campagne.
Dedecker: Dat kan ook niet anders. Drie jaar geleden heb ik uit het niets een partij opgericht. Historisch was dat. Ondertussen heb ik verschillende nieuwe mensen gelanceerd. Die doen hun best, maar ze moeten nog groeien, meer bekendheid krijgen en kunnen meedraaien in het infotainmentcircuit. Pas dan zullen er bij de LDD nieuwe boegbeelden opstaan. Wel kan ik u al zeggen dat de partijnaam na de verkiezingen zal worden veranderd. Daarna moeten er geleidelijk aan nieuwe gezichten naar voren worden geschoven, zodat Jean-Marie Dedecker uiteindelijk met pensioen kan. (lacht)

De N-VA staat er in de peilingen een pak beter voor.

Dedecker: Ik sluit zeker niet uit dat de N-VA straks de grootste partij van Vlaanderen wordt. Iedereen zit nu naar Bart De Wever te staren als een konijn naar een lichtbak, en daardoor wordt de N-VA almaar sterker. En niemand lijkt te weten hoe hij de N-VA van repliek moet dienen. Bij de CD&V worden ze daar zelfs radeloos van.

Wat zal er volgens u na de verkiezingen gebeuren?

Dedecker: Dat er iets moet gebeuren, staat buiten kijf. Anders zullen we telkens weer in dezelfde impasse terechtkomen. Dus moeten we aan tafel gaan zitten met mensen die echt iets durven te veranderen om te praten over de invulling van een confederale staat. En natuurlijk moet dat gebeuren vóór er een nieuwe federale regering wordt gevormd. Of heeft men echt geen lessen getrokken uit het geval-Leterme? Zo’n Tindemansscenario zou straks ook Bart De Wever kunnen overkomen. Daarom kan hij maar beter hopen dat ook de Lijst Dedecker een goede score behaalt en na 13 juni op het debat kan wegen.

Filip De Winter (Vlaams Belang) riep de N-VA en de LDD onlangs weer op om na de verkiezingen de handen in elkaar te slaan.

Dedecker: Dat heeft alleen maar zin als we samen een meerderheid kunnen vormen. De Wever heeft er dus alle belang bij dat ook het VB en de LDD overeind blijven. Zien wij straks een groot deel van onze kiezers in de richting van de N-VA vertrekken, dan zal hij helemaal alleen staan. En dan zou de hype wel eens héél snel voorbij kunnen zijn.

(APE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content