Jan Peumans verontschuldigt zich namens Vlaamse samenleving voor kindermisbruik

Jan Peumans (N-VA) © Belga

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die had aangestuurd op de excuses, spreekt van een “heel belangrijk signaal”.

Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams parlement, gaat zich op 22 april namens de hele Vlaamse samenleving excuseren voor het historische seksuele misbruik, zo schrijft De Standaard.

“Ik zal me verontschuldigen tegenover al wie misbruikt is, of wie dat nog zal worden”, aldus Peumans. “Dat is een duidelijk signaal namens de bredere samenleving, en een steunbetuiging aan al wie het slachtoffer van seksueel misbruik is geworden. Wij nemen het engagement om dat te vermijden, al draagt iedereen daar een verantwoordelijkheid voor.”

Het bericht over de verontschuldigingen komt er enkele dagen nadat het Vlaams Parlement een resolutie heeft goedgekeurd die slachtoffers van kindermisbruik in jeugd- en onderwijsinstellingen erkent.

Aangenaam verrast

Peter Adriaenssens is “aangenaam verrast”. De slachtoffers sturen zelf aan op een erkenning van hun lijden, aldus de kinderpsychiater. “Die mensen willen dat hun verhaal niet vergeten wordt en vragen tegelijkertijd om excuses. Voor hen maakt dat een groot verschil uit in het helingsproces. Niet dat ze daardoor zullen herstellen, maar het verzacht de pijn wel. Bovendien willen ze garanties dat het in de toekomst niet meer gebeurt.”

De introspectie over het misbruik buiten de Kerk was een initiatief van Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V), die in 2013 twee ­expertengroepen in het leven riep. “Een van de aanbevelingen was om een publiek moment van excuses te organiseren”, zegt Vandeurzen, die ook zelf excuses zal uitspreken. “Zo’n moment is van groot belang. Het houdt een engagement naar de toekomst in: we erkennen dat er dingen gebeurd zijn die niet kunnen, en beloven dat we als samen­leving alerter zullen zijn. We moeten ons toch afvragen hoe het kon dat we dat niet hebben gezien.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content