Jan Peumans: ‘Schilder mij maar weer af als een kneuterige nationalist’

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

‘Schilder mij maar weer af als een kneuterige nationalist.’ Parlementsvoorzitter Jan Peumans reageert gepikeerd op het taalrelletje waarin hij in het middelpunt staat.

Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) krijgt al enkele dagen vanuit diverse hoeken bakken kritiek over zich heen. Aanleiding is de tentoonstelling ‘Strips in originelen’ in het Vlaams parlement.

De tentoonstelling zou aangekondigd worden met een affiche met daarop een tekening van striptekenaar François Schuiten. In de tekening zat een Franstalige tekstballon maar die is daaruit verwijderd nadat Peumans zich daarover negatief uitgelaten had.

De parlementsvoorzitter zou een Franstalige tekst ongepast vinden in het Vlaams parlement.

Rel

Nadat daarover een rel ontstond, ontkende Peumans al dat hij opdracht gaf om de tekstballon te verwijderen. Hij erkende wel dat hij verzet aantekende, maar het zouden uiteindelijk de curatoren zijn die de tekst weghaalden.

Kneuterige nationalist

‘Ik censuur gepleegd? Dat slaat nergens op,’ zegt Peumans nu in een interview met De Standaard. ‘Schilder mij maar weer af als een kneuterige nationalist.’

Mail

Peumans geeft tegelijkertijd wel toe dat hij na het zien van de Franstalige affiche een mail stuurde naar de curatoren van de tentoonstelling met daarin devolgende tekst: Ik kan niet instemmen met de cover van de affiche waarop een originele stripafdruk met een exclusief Franstalige tekstballon staat. Ik stel voor dat geopteerd werd voor een Vlaamse strip.’

Curatoren

De curatoren (Jan Hoet en Dany Vandenbossche) kozen er uiteindelijk voor om de tekstballon leeg te laten.

Kamagurka trok intussen al zijn tekeningen terug uit de tentoonstelling. Hij protesteert daarmee tegen de censuur op de affiche. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content