Jan Peumans laat Franstalig tekstballonnetje leeghalen

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans heeft een originele zwart-witprent op een brochure laten “censureren”, omdat daar enkele Franse zinnen op stonden.

De lokettenzaal van het Vlaams Parlement biedt onderdak aan een waardevolle serie originele stripplaten. Voor de flap van de brochure voor “De wereld van de strips in orginelen” werd een originele zwart-witprent van de Brusselse tekenaar François Schuiten gebruikt, maar dat was niet naar de zin van Peumans. Die liet de tekstballon dan maar leeghalen. Frans hoort niet thuis in promotiemateriaal voor een striptentoonstelling in het Vlaams parlement, vindt Peumans.

Curatoren Jan Hoet en Dany Vandenbossche legden zich daar “na een kleine discussie” bij neer, schrijft De Standaard. In plaats van een nieuwe tekening te kiezen, toont de flap van de brochure nu een stripprent met een leeg tekstballonnetje.

‘Welkom in het Vlaanderen van N-VA’

“We keurden het ontwerp af, maar het was te laat om het te wisselen”, zegt Luc Demullier van het kabinet-Peumans. “We konden toch geen Franse tekst in het Vlaams parlement laten uitdelen. De Vlaamse regering betaalt zowel Hoet als Vandenbossche 10.000 euro om curator te spelen, dan is het toch niet te veel gevraagd om een prent zonder Franse tekstballon te kiezen?”

In Franstalig België wordt het bericht intussen lustig opgepikt. Oppositiepartij Open VLD denkt er dan weer het hare van. “Peumans censureert Frans tekstballonnetje in strip, ambtenaren mogen alleen in het Nederlands tweeten… welkom in het Vlaanderen van N-VA…”, tweette oud-minister Fientje Moerman intussen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content