Jan Nolf: ‘Moedig en menselijk van Koen Geens’

© Belga

Dat de federale minister van Justitie Koen Geens een gesprek had met de geïnterneerde Frank Van den Bleeken in de gevangenis in Turnhout, was ‘moedig en menselijk’, zegt de voormalige vrederechter Jan Nolf.

Le Soir meldt zaterdag dat het gesprek van twee uur plaatsvond, vermoedelijk rond de jaarwisseling. Ook De Standaard bericht over het nieuws. De krant voegt toe dat de minister rechtstreeks onderhandelde met Van den Bleeken over het intrekken van zijn euthanasieaanvraag. De minister heeft, volgens Le Soir, het onderhoud met Van den Bleeken bevestigd, maar hij hield tegenover die krant ook staande dat het advies van de arts – waarin afgezien werd van de euthanasie – vooraf al was toegekomen. Hij ontkende druk te hebben uitgeoefend op Van den Bleeken om zijn euthanasieaanvraag in te trekken.

Resepct

De beslissing van Geens om Van den Bleeken te ontmoeten verdient respect, zegt Nolf. “Ik heb al eerder veel kritiek gegeven op het justitiebeleid van minister Geens, maar de beslissing was goed, moedig en verstandig. Je mag het niet alleen strikt juridisch benaderen, maar er moet ook een menselijke ’touch’ in het recht zijn. Hij wist dat het gesprek bekend ging raken en dat hij er politiek op afgerekend kan worden, maar toch heeft hij de moeite gedaan. Het was een politiek beladen stap, maar ook een kwestie van menselijkheid.”

Geens meldde ook dat hij meteen na het gesprek de familie heeft ontmoet van de jonge vrouw die Van den Bleeken vermoord heeft.

Nooit gezien

De minister stelde volgens De Standaard eerder dat zijn inspanningen in de zaak ongewoon waren, maar dat het dossier zelf ook heel ongewoon was. “Hij had de politieke delicatesse om ook de familie van het slachtoffer te ontmoeten, en is een soort ‘go-between’ geweest tussen de families. Dat heeft toch gezorgd voor een koerswending in het dossier. In een tijd waarin we bijna doodgaan van voorzichtigheid, getuigt dat van een positieve stoutmoedigheid.”

Le Soir stelde dat het nog nooit gebeurd is dat een minister een geïnterneerde in de gevangenis heeft bezocht. “Ik heb ook geen weet van een bezoek van een minister van Justitie in de gevangenis in kader van een individueel dossier”, zegt Nolf.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content