Jan Jambon hekelt ontwikkelingssamenwerking: ‘Honger is onze schuld niet’

Jan Jambon (N-VA) © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

N-VA-politicus Jan Jambon haalde hard uit naar ontwikkelingssamenwerking: ‘Honger is niet onze schuld, affiches van ngo’s trachten ons een schuldgevoel te geven’, zei hij. 11.11.11-voorzitter Bogdan Van den Berghe reageert ontstemd.

N-VA-politicus en burgemeester van Brasschaat Jan Jambon deed een opmerkelijke uitspraak tijdens een toespraak ter gelegenheid van de tienjarige stedenband tussen zijn gemeente en de Boliviaanse stad Tarija. “Honger is onze schuld niet”, zei hij. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

“Met misplaatse affiches willen ngo’s ons duidelijk maken dat het onze schuld is dat anderen in de wereld het slechter hebben dan wij”, aldus Jambon. Tegen kleinschalige projecten, zoals de projecten in Tarija, heeft Jambon niets op tegen, “maar deze dingen staan mijlenver van de ontwikkelingssamenwerking.”

Politieke problemen

Bogdan Van den Berghe, voorzitter van 11.11.11 reageert in dezelfde krant misnoegd op de uitspraak. “Deze uitspraak is niet eerlijk. Ontwikkelingssamenwerking is veel meer dan geld inzamelen voor concrete projecten op het veld, die bovendien erg nuttig kunnen zijn. Honger en onrecht zijn politieke problemen, waarvan de oorzaken wel deels in het Noorden liggen”, klinkt het.

Als voorbeeld haalt Van den Berghe de opwarming van de aarde aan. “De oorzaken liggen bij de geïndustrialiseerde landen, terwijl de gevolgen vooral de ontwikkelingslanden treffen. Of de internationale handelsregels: ze worden door de rijke landen bepaald, maar maken de Zuiderse landen kapot.”

Honger en onrecht zijn politieke problemen, waarvan oorzaken in het Noorden liggen

Bogdan Van den Berghe, voorzitter 11.11.11

Ook de oppositie, Brasschaat 2012, toonde zich achteraf verontwaardigd. “Ik vind het niet kunnen dat de burgemeester deze viering misbruikt om een politiek statement te maken”, citeert Gazet van Antwerpen Steven Broos (Brasschaat 2012).

De samenwerking tussen Brasschaat en Tarija evalueerde Jambon wel positief. “Ik heb een enorme waardering voor wat daar gebeurt.”

Partner Content