‘Jan Jambon doet niet anders dan problemen maken waar er geen zijn’

Jan Jambon © Belga Image

Minister Jan Jambon kant zich tegen het systeem van 24 urenshifts en kondigt een wetsontwerp aan om dat te hervormen. Dat is niet naar de zin van de brandweermannen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon jaagt alle brandweermannen van het land tegen zich in het harnas met het versturen van een omzendbrief die de 24 urenshift wil hervormen. Dat stelt de Franstalige liberale overheidsvakbond (SLFP). “Hij doet niet anders dan problemen maken waar er geen zijn, en slaagt erin de brandweermannen te motiveren om aan te sluiten bij de komende manifestaties terwijl ze er tot vandaag niet aan deelnamen”, betreurt vakbondsman Eric Labourdette.

De omzendbrief is gedateerd op dinsdag en werd gericht aan de voorzitters van de brandweerzones. Minister Jambon kant zich hierin tegen het systeem van 24 urenshifts en kondigt een wetsontwerp aan om dat te hervormen. Hij roept gezondheidsargumenten in en steunt zich op recente studies die melding maken van verhoogde cardiologische problemen en burn-out in geval van shifts van meer dan twaalf uur.

Nationale manifestatie

De vakbonden benadrukken dat ze niet werden geraadpleegd en vinden dat de minister op dit terrein niet moet tussenkomen. “De gezondheid van het personeel wordt beheerd door de zonechefs en de bestaande regelgeving. Men weet wat men doet. Als er effectief problemen worden vastgesteld bij de operationele mensen, is dat niet als gevolg van de dienstregeling, maar te wijten aan het werk waaraan ze onderworpen zijn en aan de maatregelen die ingaan tegen hun sociale voordelen.”

Minister Jambon zou ook vrijwillige brandweermannen meer willen mobiliseren ’s nachts en tijdens het week-end omdat hun beschikbaarheid op die momenten groter is. Een voorstel dat de SLFP verbaast. “Is een vrijwilliger die gepresteerd heeft bij een andere werkgever, en dan ’s nachts en in het weekend in een hulpzone werkt, minder gevaarlijk dan een beroeps? Genieten die medewerkers dus van een immuniteit tegen hartklachten, depressie en burn-out? “, ironiseert Labourdette.

De SLFP blijft boos over het initiatief van Jambon en roept, na overleg met de andere vakorganisaties, de leden van de Brusselse brandweerzone op om deel te nemen aan de komende nationale manifestatie tegen de regeringsmaatregelen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content