Jambon zet door met sluiting vier kazernes civiele bescherming

Jan Jambon © Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft de knoop definitief doorgehakt: vier van de zes kazernes van de civiele bescherming moeten sluiten in kader van de hervorming naar een zuivere tweedelijnsdienst.

Enkel de posten in Brasschaat en Crisnée blijven nog over. Naakte ontslagen komen er niet.

Bezorgd

De hervorming van de civiele bescherming zorgt al een hele tijd voor onrust bij de vakbonden, net als in de gemeenten met een kazerne op hun grondgebied – Jabbeke, Liedekerke, Ghlin, Libramont, Brasschaat en Crisnée. Niet zelden klinkt daarbij de waarschuwing dat kostbare tijd verloren zou gaan bij rampen als de civiele bescherming nog slechts van op één plek kan uitrukken.

Minister Jambon spreekt dat echter met klem tegen. De hele idee van zijn lopende hervorming is immers dat de civiele bescherming een rol krijgt in de tweede lijn, wanneer erg gespecialiseerd werk nodig is. Denk aan chemische rampen, dijkbreuken of zelfs nucleaire problemen.

Van dringende eerstelijnstaken – zoals uitrukken bij brand of verkeersongevallen – is geen sprake meer. Daarvoor rekent Jambon voortaan overal op de brandweer. Dat moet een einde maken aan de huidige praktijk waarbij sommige kazernes van de civiele bescherming in hun buurt ook brandweertaken uitvoeren of ziekenwagens op pad sturen.

Niettemin erkent Jambon dat de kazernes van Jabbeke en Ghlin een reeks specifieke opdrachten hadden. Die gaan over naar de respectievelijke brandweerzones, West-Vlaanderen 1 en Hainaut Centre. Voor Jabbeke gaat het om urgente zeegebonden taken, voor Ghlin over al wat te maken heeft met het NAVO-hoofdkwartier SHAPE nabij Bergen. De betrokken brandweerzones zullen de mensen, het materiaal en de middelen overnemen.

Geen besparing

Doel van de hele hervorming is performantie en efficiëntie, maar een besparingsoefening is het niet. Bovendien wordt het statuut van de personeelsleden van de civiele bescherming in de hervorming opgetild tot dat van de brandweer. Volgens minister Jambon zou dat voor sommigen tot twintig procent opslag betekenen.

Het zal ook geen bruuske omwenteling zijn, maar een ‘fade-out’ over de periode 2017-2019. Niettemin heeft de hervorming uiteraard een impact op het personeel van de sluitende kazernes. Sommigen zullen verhuizen naar de overblijvende posten, anderen zouden mogelijk aan de slag kunnen bij de brandweer, de noodcentrales 112 of bij een andere overheidsdienst.

Brasschaat

De voorbije maanden klonk tot slot meermaals het verwijt dat de kazerne van Brasschaat aan het langste eind trekt omdat Jambon daar woont. Klopt niet, merkte de minister nog op. ‘Het is niet omdat ik in Brasschaat woon en daar titelvoerend burgemeester ben, dat het Brasschaat moest zijn. Maar natuurlijk ook niet dat het Brasschaat niet mocht worden.’

Partner Content