Jambon: ‘Politie moet zich beperken tot kerntaken’

© Belga

Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, wil de taken van de politie reduceren om zo meer manschappen vrij te maken voor de kerntaken.

“Zo wordt de politie vandaag ingezet om gestolen goederen naar de eigenaar terug te brengen, dit zou door een gemeenteambtenaar kunnen worden uitgevoerd’, aldus Jambon in De Zevende Dag. De minister zei ook dat de politie na de begrotingscontrole extra middelen zal krijgen.

De reactie op de verhoogde terreurdreiging, met de inzet van militairen op Belgisch grondgebied, is er volgens de minister overigens in perfecte samenspraak tussen de partijen gekomen. “Maar ik begrijp Kris Peeters, die zegt dat de militairen moeten verdwijnen als het dreigingsniveau weer daalt. Zolang niveau drie van kracht blijft, zullen er militairen worden ingezet, bij niveau twee kan de politie het aan”, aldus Jambon in het VTM Nieuws.

Jambon vraagt tot slot ook aan de lokale politie van Destelbergen om één van hun maatregelen te herzien. Eerder deze week raakte bekend dat er geen agenten meer worden ingezet om kinderen aan de schoolpoort veilig de straat te helpen oversteken. “De veiligheid van onze kinderen mag niet ten koste gaan van andere veiligheid”, vindt Jambon. “Ik wil de lokale collega’s dan ook vragen deze maatregel te herbekijken.” (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content