Jambon: ‘Elk adres in Molenbeek controleren’

© belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil elk adres in Molenbeek laten controleren. Dat is volgens hem een noodzakelijke stap om de problemen met jihadisme en radicalisering in de Brusselse gemeente aan te pakken.

Jan Jambon kondigt de controles aan in een interview met Het Nieuwsblad.

“De burgemeester zei me dat ze niet weet wie er ­allemaal op het grondgebied is”, zegt hij. “Nu zijn er in sommige appartementen twee mensen ingeschreven, maar wonen er tien.” Daarom pleit Jambon voor een huis-aan-huiscontrole. “Wat mij betreft moet de gemeentelijke administratie deur aan deur aanbellen en vragen wie daar nu effectief woont. Een woonstcontrole, zoals de wijkagent dat doet wanneer je ergens op een nieuwe plek gaat wonen.”

Totaalpakket

De minister benadrukt wel voorstander te zijn van een “totaalpakket” voor Molenbeek. Hij zei eerder dat hij Molenbeek zal “opkuisen”. “Ik trek hier geen volmachten naar me toe. Ik wil vooral helpen. Als ik niks zou doen, is dat schuldig verzuim. Niet alleen het ­repressief apparaat moet beter. Het gaat ook over ­onderwijs, ruimtelijke ordening en kansen”, zegt hij. “We ­hebben de maatschappelijke ­opdracht jongens van 15, 16 jaar nog een toekomst te geven.”

De federale regering heeft Jambon deze week aangesteld als coördinator voor de aanpak in Molenbeek. De regering wil extra inspanningen doen nu is gebleken dat er een duidelijke link is tussen Molenbeek en de terroristen die vorige week in Parijs de aanslagen pleegden. Volgens Jambon is die link ook af te leiden uit de cijfers van het aantal Syriëstrijders. “Van de 130 teruggekeerde Syriëstrijders in ons land wonen er maar liefst 85 in Molenbeek. Bovendien is het aantal vertrekkers overal stil­gevallen, behalve in ­Molenbeek”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

(Belga/RR)

Partner Content