Jambon denkt aan hervorming politiezones

Politie in Brussel © BELGA

Er zijn opnieuw enkele fusies van politiezones in de maak. De kans bestaat ook dat bepaalde gemeenten zich afsplitsen van een bestaande zone en een nieuwe samenwerking aangaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is bereid om wetgevend initiatief te nemen voor de fusies. Dat betekent dat gemeenten zich kunnen afsplitsen van een bestaande politiezone. Voorwaarde is wel dat een afsplitsing leidt tot een nieuwe fusie en dat het totaal aantal zones niet toeneemt. Dat heeft de minister geantwoord op een vraag van federaal parlementslid Koenraad Degroote (N-VA).

Volgens Jambon biedt de hervormingvan de gerechtelijke arrondissementen, ingegaan in april vorig jaar, perspectieven voor nieuwe zones.

Nieuwe fusies

Er zijn alleszins gemeenten die nadenken over het vormen van een nieuwe entiteit, weet Degroote. “De burgemeester van Tervuren heeft mij bevestigd dat de gemeenten Bertem en Huldenberg uit de zone Dijleland willen treden om zich bij de zone Tervuren aan te sluiten. Oud-Heverlee zou dan aansluiten bij Lubbeek waardoor de zone Dijleland zou ophouden te bestaan.”

Dit jaar zijn er al twee nieuwe vrijwillige fusies van politiezones boven de doopvont gehouden: de zone Mechelen-Willebroek (fusie Mechelen en Willebroek) en de zone Waasland-Noord (fusie Beveren en Sint-Gillis-Waas/Stekene). De zone Zennevallei (fusie Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw) zal ten laatste op 1 januari 2016 operationeelzijn.

De federale regering wil nog meer schaalvergrotingen aanmoedigen. (De Zondag/pcok)

Partner Content