Jambon: bij aanslag of ramp ontvangen bewoners nood-sms

Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken © BELGA

Bij een terreuraanslag, een ramp of een andere noodsituatie zal iedereen in de gevarenzone daarover een sms krijgen. Dat stelt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in zijn beleidsnota.

De Tijd, Het Laatste Nieuws en L’Echo berichten over die beleidsnota. Volgens de kranten heeft Jan Jambon over zijn sms-project onderhandeld met de drie grote gsm-operatoren, Proximus, BASE en Mobistar.

De waarschuwing zal iedereen in het gebied bereiken, niet alleen de bewoners, maar ook de bezoekers of buitenlandse reizigers.

Het waarschuwingssysteem bestaat al in Nederland, maar met een andere technologie wordt daar slechts 30 procent van de geviseerde mensen bereikt, hoewel het Nederlandse systeem 30 miljoen euro kostte. Volgens het kabinet Jambon zal men hier, met wat “sms-alert” wordt genoemd, 100 procent bereiken.

“We zullen zelfs kunnen nagaan wie de nood-sms nog niet las.”

Al de komende maanden, schrijven de kranten, zal de aanbesteding met de gsm-operatoren gebeuren.

Nationaal noodplan

Samen met minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) zal het kabinet Jambon een wetswijziging voorbereiden.

Voor de crisiscommunicatie tussen de overheidsdiensten onderling komt er dan weer volgend jaar één beveiligd webportaal, met de naam ‘Incident & Crisis Management System’. Dat nationale systeem zal de al bestaande noodsystemen in Antwerpen, Limburg en Luik vervangen.

In zijn beleidsnota kondigt Jambon tot slot ook aan dat België nieuwe ‘noodplannen’ krijgt. Er komt een “bijzonder nationaal noodplan terroristische aanslag”, dat een algemene respons gaat coördineren bij gelijk welke aanslag.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content