Is de nieuwe James Bond een vogel?

© Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

De ooievaarspion die in Egypte is gearresteerd is het meest recente geval in een reeks van dieren die verdacht worden van spionage.

Egypte heeft een ‘zwaan’ gearresteerd op verdenking van spionage. Hoewel het dier opvallende gelijkenissen vertoont met een ooievaar, blijft Egypte de spion halsstarrig een ‘zwaan’ noemen. ‘Maar kom, misschien was het dier wel vermomd’, zo knipoogt de Britse krant The Guardian.

De vogel, die in dienst zou zijn van de Franse regering, werd in Egypte op heldhaftige wijze gevat door een visser. Die had opgemerkt dat aan de ooievaar een vreemd elektronisch toestelletje vastgehecht was. Nader onderzoek wees echter uit dat het om een zender ging die de route van trekvogels registreert om de migratiepatronen van de vogel te bestuderen.

Eekhoornspionnen

Het is niet de eerste keer dat een dier wordt aangehouden op verdenking van spionage. In 2011 werd in het westen van Soedan een gier gevangen genomen omdat de autoriteiten dachten dat de vogel in dienst van de Israëlische inlichtingendiensten werkte. De vermoedelijke Mossad-agent was uitgerust met een GPS-zender en droeg labels van de universiteit van Tel Aviv. In Iran moesten in 2007 14 eekhoornspionnen de cel in en het jaar daarop werden daar ook nog eens twee duiven gesnapt nadat ze waren gespot bij een instelling waar uranium verrijkt wordt.

De geschiedenis van de dierenspionage kent zijn ups en downs. Het begon allemaal in 1908 toen een Duitse ingenieur voor de eerste keer een camera aan een duif vasthechtte om luchtfoto’s te maken. Het idee inspireerde de Duitse militaire inlichtingendiensten om hetzelfde te doen.

Overreden en in de koelkast

In de jaren 60 onderzocht de Amerikaanse inlichtingendienst CIA de mogelijkheid om katten als spionnen in zetten door bij hen microfoontjes en zendertjes in te planten om ze dan los te laten rond het Kremlin. Bij een test om na te gaan hoe goed de kat kon luistervinken, werd het diertje echter door een taxi overreden en het project in de koelkast gestopt.

Of misschien ook niet. Want The Guardian vraagt zich af of de kat van de Britse minister van Financiën George Osborne misschien een dubbelspion is, aangezien ze na een drie jaar lange mysterieuze verdwijning plots opnieuw is opgedoken. Tegenwoordig wordt de kat opvallend vaak opgemerkt op de geheime plaatsen van Downing Street. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content