Irak: Maliki neemt nu toch ontslag als premier

Maliki © Reuters

De voormalige premier van Irak, Nuri-al-Maliki, heeft tijdens een tv-toespraak aangekondigd dat hij een stap opzij zet, en dat hij zijn opvolger ondersteunt.

Het tv-optreden maakt een einde aan weken van politiek touwtrekken.

De Iraakse president, Foead Massoem, had vorige week Haidar al-Abadi aangesteld als formateur en in principe als de nieuwe eerste minister. Al-Abadi is een partijgenoot van Maliki.

Maliki, die een derde ambtstermijn ambieerde, had die actie een staatsgreep genoemd. Hij kondigde aan premier te zullen blijven, legde klacht neer tegen de president en riep zijn aanhang op zich tegen de machtswissel te verzetten. Hij kreeg evenwel niet veel supporters op de been.

Maliki verscheen op televisie met zijn opvolger naast zich. “Ik kondig u vandaag aan dat ik mijn kandidatuur intrek ten voordele van broeder Haidar al-Abadi”, verklaarde hij.

De ex-premier zou volgens zijn woordvoerder ook zijn klacht tegen de president intrekken.

De 63-jarige Maliki, die volgens bronnen in Bagdad vreest gearresteerd te zullen worden, stond onder grote internationale en nationale druk om terug te treden. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de verslechterde politieke en algemene situatie in zijn land. Hij regeerde volgens critici sectair, hij behartigde vooral de belangen van de sjiieten, en hield veel te weinig rekening met minderheden en met de aspiraties van soennieten en Koerden. Recentelijk verloor hij ook de steun van vooraanstaande sjiieten, onder meer van religieuze leiders, die hem mede verantwoordelijk achten voor de opmars van IS. (Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content