Inzet soldaten voor politietaken: ‘Waarom verdienen zij minder voor hetzelfde werk?’

Soldaten aan het Brussels justitiepaleis © BELGA

Niet alleen politici bakkeleien over de inzet van paracommando’s in de straten. Tussen militairen en agenten worden de messen gewet, om financiële redenen dan.

De kranten van Mediahuis berichten over het groeiend ongenoegen bij zowel militairen als politie.

“Wanneer de inzet van militairen voor bewakingsopdrachten voor langere tijd wordt voortgezet, móét er dringend met de overheid rond de tafel worden gezeten”, zegt Luc Maes van de socialistische ACOD Defensie. “Militairen lopen bij dergelijke bewakingsopdrachten dezelfde risico’s als de agenten die enkele deuren verder hetzelfde werk doen. Toch hebben zij een heel andere verloning. Dat is vreemd en lokt onder militairen veel reactie uit.”

Ook de militaire vakbond ACMP vraagt daarover een gesprek.

Premies? Welke premies?

Ondertussen groeit bij de politie de weerstand tegen een langere aanwezigheid van militairen in de straten, vanuit een omgekeerde redenering: dat kost de agenten centen. Zo vrezen agenten in te boeten op de lucratieve avond-, nacht- en weekendpremies omdat de overheid op die dure momenten goedkopere militairen zou inzetten.

“Het leger inzetten in eigen land kan voor ons niet voor een langere termijn, omdat het geen structurele oplossing is, alleen een noodmaatregel voor zeer beperkte tijd”, zegt VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content