Inlichtingendienst volgt 60 militairen ‘met tekenen van radicalisering’

Steven Vandeput (N-VA), minister van Defensie © BELGA

Zestig soldaten die ‘verdacht gedrag’ vertonen, worden gevolgd door de militaire inlichtingendienst ADIV.

Dat zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in antwoord op een parlementaire vraag, waarover La Libre Belgique bericht.

ADIV (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid) volgt “zowat 60 leden van Defensie die verdacht gedrag vertonen”. Meer specifiek gaat het om 55 soldaten en 5 onderofficieren, die “‘geïdentificeerd worden als geradicaliseerde moslims”.

“Het spreekt vanzelf dat bij de minste aanwijzing van een nakend vertrek naar Syrië onmiddellijk actie zal genomen worden”.

‘Eigen initiatief’

Op dit ogenblik gaat de inlichtingendienst na of “de ideeën of het gedrag van een personeelslid niet in overtreding zijn van de waarden of de missies van het leger “, aldus de minister die tegelijk aangeeft dat “vrijheid van religie een fundamenteel recht is”, dat “de lijn tussen een strenge interpretatie van het geloof en extremisme moeilijk te trekken is” en dat “nog geen enkele soldaat werd ontslagen omwille van islamitisch extremisme”.

“Alle soldaten die eventueel getroffen werden (door een disciplinaire maatregel, red.) hebben op eigen initiatief het leger verlaten of werden om andere redenen ontslagen”.

In het verleden zijn vier Belgische ex-militairen naar Syrië getrokken, aldus La Libre Belgique.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content