‘Ingrijpen op Brusselse ring absolute prioriteit’ (Hilde Crevits)

© Belga

2012 was een veiliger jaar op de weg, maar het stijgend aantal dodelijke ongevallen in Vlaams-Brabant bewijst de nood om dringend de Brusselse ring aan te pakken, vindt Vlaams minister Crevits.

De jaarlijkse Verkeersveiligheidsbarometer voor 2012 toont zich op verschillende punten positief. Het aantal weekenddoden ging op een jaar tijd met 30 procent omlaag, terwijl het aantal verkeersdoden daalde van 858 tot nog 750.

Toch behoort België nog steeds tot de slechtste leerlingen van Europa, beseft federaal staatssecretaris Melchior Wathelet. Onder meer de dodelijke ongevallen met vrachtwagens baren hem zorgen.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) heeft er een gemengd gevoel bij. “Het aantal is gedaald, maar er waren nog steeds meer dan driehonderd dodelijke slachtoffers (in Vlaanderen), dus je kan moeilijk superblij zijn”, zei ze op Radio 1.

De stijging van het aantal verkeersdoden in Vlaams-Brabant bewijst voor Crevits dan weer het belang van ingrijpen op de Brusselse ring. “We moeten het doorgaand en het lokaal verkeer daar wat gaan scheiden om het verkeersbeeld rustiger te maken, zodat automobilisten en vrachtwagens niet langer kriskras door mekaar moeten rijden”, besluit ze.
Aantal fietsdoden stijgt in Vlaanderen

De CD&V-minister erkent dat er ook voor fietsers nog “enorm veel werk aan de winkel” is. In heel België kwamen vorig jaar 58 fietsers om het leven. De overgrote meerderheid van hen, 52, viel te betreuren in het Vlaamse Gewest. De fiets is een veel populairder vervoermiddel in Vlaanderen dan in Brussel en Wallonië.

Maar Vlaanderen is wel de enige regio waar het aantal fietsdoden is gestegen: in 2011 vielen in Vlaanderen 44 fietsdoden. In Brussel, waar de populariteit van de fiets de voorbije jaren sterk steeg, is vorig jaar zelfs geen enkele fietser omgekomen.

Zorgen voor veilige fietspaden én fietsers er ook naartoe leiden, staat bovenaan de agenda van minister Crevits. De minister wil daar jaarlijks 100 miljoen voor blijven uittrekken. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content