‘In Vlaanderen blijf je altijd een allochtoon, hoe succesvol je ook bent’

Montasser AlDe'emeh © Eranosian

‘Moslimjongeren radicaliseren bij afwezigheid van een gematigde, Belgische islam. Wil België de wortels van het moslimextremisme aanpakken, dan moeten we de importimams uit Saoedi-Arabië en sectaire haatpredikers de pas afsnijden en zelf op grote schaal degelijke imamopleidingen organiseren. Dat zegt onderzoeker Montasser AlDe’emeh (Universiteit Antwerpen) die een doctoraat schrijft over Belgische Syriëstrijders.

Wat hebben jonge Vlaamse moslims die hier geboren en getogen zijn in hemelsnaam met Syrië?

ALDe’emeh: Ze voelen zich vaak slecht in deze samenleving. Dan komt iemand met een lange baard hen vertellen: jullie vrouwen mogen hier geen hoofddoeken dragen, jullie kunnen hier niet eervol leven, maar in Syrië gaan we een islamitische staat stichten en daar kunnen jullie doen wat jullie willen. Vandaag zie je dat Belgisch-Marokkaanse meisjes hun aanstaande bruidegom onder druk zetten om naar Syrië te vertrekken. Vergeet ook niet de idee van de umma, de wereldwijde islamitische geloofsgemeenschap. Jonge moslims trekken naar het Midden-Oosten om hun onderdrukte broeders en zusters te steunen. De ultraconservatieve imams hier in België peperen moslimjongeren ook in dat ze op de allereerste plaats tot de umma behoren. Alsof die jongeren hier, tegenover onze samenleving, geen verantwoordelijkheid dragen.

Hoe komt het dat jonge moslims zich slecht voelen bij ons?

ALDe’emeh: Er is de discriminatie op de arbeidsmarkt en het wijdverbreide racisme tout court. In Vlaanderen blijft je altijd een allochtoon, hoe succesvol je ook bent, wat je ook doet. Er zijn veel factoren die maken dat moslimjongeren het spoor bijster raken. Ze zijn op zoek naar een eigen plek, naar liefde en zingeving en die mannen met lange baarden helpen hen daarbij. De Belgische moslimgemeenschap is bovendien slecht georganiseerd. Daardoor zijn die jongeren vatbaar voor extremistische sektes binnen de islam. En populistische Belgische politici zijn in feit objectieve bondgenoten van die imams. Als die populisten die jongeren uit de samenleving uitsluiten, dan sluiten de extremisten ze weer in. De meeste Vlaamse Syriëstrijders zijn bovendien piepjong. Ze komen net van de schoolbanken en worden door die extremisten gebrainwasht. Bijzonder cynisch allemaal, want die jongeren worden in Syrië als kanonnenvlees gebruikt. (HR/PS)

Het volledige verhaal over het onderzoek naar de Belgische Syriëstrijders leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content