In beeld: Vrouwelijke zelfmoordterroristen

In beeld: Vrouwelijke zelfmoordterroristen
April 2010: De zeventienjarige weduwe, Dzhennet Abdurakhmanova uit Dagestan, is één van de daders van de zelfmoordaanslagen op de metro in Moskou waarbij 39 mensen om het leven kwamen. Ze was getrouwd met een belangrijk islamitisch leider, Umalat Magomedov, die vorig jaar werd gedood door Russische veiligheidsdiensten. © Belga

Federaal minister van ondernemen Van Quickenborne trok naar Moskou om enkele delicate dossiers te bespreken met zijn Russische collega. © Belga

April 2010: De zeventienjarige weduwe, Dzhennet Abdurakhmanova uit Dagestan, is één van de daders van de zelfmoordaanslagen op de metro in Moskou waarbij 39 mensen om het leven kwamen. Ze was getrouwd met een belangrijk islamitisch leider, Umalat Magomedov, die vorig jaar werd gedood door Russische veiligheidsdiensten.

Irak © Reuters

Augustus 2008: Twee Iraakse politiemannen ontmantelen de zelfmoordjas van het Iraakse tienermeisje, Rania Ibrahim. Ze was van plan om een zelfmoordaanslag te plegen in Baquba ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Maar op het laatste moment besloot ze het niet te doen en gaf ze zichzelf aan bij de politie.

Martyrs © Reuters

Mei 2007: Palestijnse vrouwelijke leden van de Al-Aqsa Martyrs Brigade wonen een persconferentie bij in Gaza. Als het Israëlische leger de Gazastrook aanvalt, zullen zij reageren met aanslagen waarbij ze zichzelf zullen opblazen.

Fatima © Reuters

November 2006: Israëlische soldaten merken een bom rond het middel van de 57-jarige Fatima al-Nejar. Ze gooien een granaat naar de moeder van negen kinderen maar daardoor komt de bom tot ontploffing. Drie soldaten raken lichtjes gewond.

Rishawi © Reuters

November 2005: Sajida al-Rishawi uit Jordanië bekent dat ze zichzelf had proberen op te blazen in een hotel in Amman via een bom die ze rond haar middel had gebonden. "We gingen binnen in het hotel waar er een huwelijk plaatsvond. Mijn echtgenoot en ik namen elk een kant. Hij slaagde in zijn opzet, ik faalde", vertel al-Rishawi voor de Jordaanse televisie. Samen met haar man slaagden nog twee anderen erin zichzelf op te blazen. Hierbij doodden ze vijftig aanwezigen.

Muriel

November 2005: De zelfmoordaanslag van de 38-jarige Muriel Degauque in Irak mislukt. Ze reed zich vast in de modder op de middenberm van een Iraakse weg waardoor haar bom te vroeg afging en 'slechts' één Amerikaanse soldaat licht gewond raakte. De Belgische is de enige Westerse vrouw die ooit een zelfmoordaanslag pleegde.

Reem © Reuters

Januari 2004: Enkele dagen voor haar zelfmoordaanslag op een grenspunt tussen Israël en de Gazastrook, poseert Raam Raiyshi met wapens en haar zoontje voor de foto. Bij de aanslag, die ze pleegde in naam van de Palestijnse beweging Hamas, kwamen er vier Israëliërs om.

Salem © Reuters

September 2004: De Palestijnse Zainab Abo Salem blaast zichzelf op in Jeruzalem. Met haar zelfmoordaanslag doodt ze twee Israëlische grensagenten en verwondt ze vijftien personen.

Theater © Reuters

Oktober 2002: Tsjetsjeense rebellen gijzelen ongeveer 700 mensen in theater in de Russische hoofdstad Moskou. Op de derde dag stormen de Russische veiligheidsdiensten het theater binnen. Hierbij doden ze de meeste rebellen, onder wie ook vrouwelijke gijzelnemers.

Andaleeb © Reuters

April 2002: De 20-jarige Andaleeb Taqatqa blaast zichzelf op tijdens de vrijdagsmarkt in Mahane Yehuda, niet ver van Jeruzalem. Haar zelfmoordaanslag eist 6 doden en 89 gewonden. In een videoboodschap zei Taqatqa dat ze een "levende martelaar" was die had beslist om zichzelf op te offeren voor het Palestijnse volk.

Abu © Reuters

Februari 2002: De Palestijnse Dareen Abu Aeshah pleegt een zelfmoordaanslag bij een controlepunt op de Westbank. Daarbij komt ze zelf om het leven en raken drie Israëlische politiemannen gewond.

Gesluierd © Reuters

Maart 2001: Drie gesluierde Palestijnse vrouwen dragen wapens, granaten en explosieven bij zich tijdens een persconferentie in een vluchtelingenkamp in het noorden van Libanon. Daar maken ze bekend dat ze een nieuwe cel van de Al-Aqsa Martyr's Brigade gaan oprichten, genoemd achter de zelfmoordterroriste Dareen Abu Aeshah. Hun nieuwe organisatie steunt zelfmoordaanslagen tegen Israël dat Arabische landen bezet.