In beeld: Tien creatieve Chinese uitvindingen

In beeld: Tien creatieve Chinese uitvindingen
Lei Zhiqian rijdt met zijn zelfgemaakte fiets over de Hanjiang rivier. Onderaan de fiets heeft hij acht lege watercontainers geïnstalleerd. Hij hoopt met de uitvinding het gat in de markt te hebben gevonden. © Reuters

Waterfiets © Reuters

Lei Zhiqian rijdt met zijn zelfgemaakte fiets over de Hanjiang rivier. Onderaan de fiets heeft hij acht lege watercontainers geïnstalleerd. Hij hoopt met de uitvinding het gat in de markt te hebben gevonden.

Ark van Noa © Reuters

De Chinese uitvinder Yang Zongfu viert de succesvolle tocht in zijn zes ton wegend bolvormig schip, dat hij de Ark van Noach heeft gedoopt. Twee jaar en 180.000 euro heeft het de man gekost om het schip, dat een diameter van vier meter heeft, af te werken. De ark is groot genoeg voor een gezin van drie mensen en een voedselvoorraad voor tien maanden. Een ideale reddingsboot dus in geval van aardbevingen, tsunami's en overstromingen.

Formule 1-wagen © Reuters

Zhao Xiushun en zijn oudere broer wilden de eerste Chinese Formule 1-wagen bouwen. De uit schroot samengestelde wagen is 3,1 meter lang, 1,25 meter breed en 1,1 meter hoog. Maar met een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur, zullen de broers hun racewagen nog wat moeten optimaliseren, willen ze meekunnen met de Formule 1-wagens van Ferrari.

Haarkam © Reuters

De 63-jarige Han Yuzi toont trots een van zijn creaties. Een kam die ook als muziekinstrument kan worden gebruikt. Het instrument is 126,2 millimeter lang, 48,6 millimeter breed en weegt 68 gram.

Helikopter © Reuters

Een zelfgemaakte helikopter met houten schroeven en een motor van 150 cc. Het leek de lokale landbouwer Wu Zhongyuan een goed idee. Ware het niet dat de Chinese overheid de man heeft verboden ermee te vliegen uit veiligheidsredenen. Spijtig voor de man, die er twee maand aan werkte en er meer dan 1.000 euro aan spendeerde.

Kanon © Reuters

De Chinese boer Yang Youde zocht een manier om zijn veld te beschermen tegen projectontwikkelaars die op zijn land jagen. Niets effectiever dan een kanon moet hij gedacht hebben. Het toestel is samengesteld uit een kruiwagen, pijpen en vuurraketten.

Mini-onderzeeërs © Reuters

Zhang Wuyi, een 37 jarige landbouwer, is gepassioneerd door wetenschappelijke uitvindingen. In totaal maakte hij, in samenwerking met een team van ingenieurs, reeds acht mini-onderzeeërs. Met een duikdiepte van 20 tot 30 meter en een reistijd van 10 uur zijn de duikboten vooral ontworpen om waterproducten, zoals zeekomkommers, te oogsten. Een van zijn bootjes werd verkocht aan een zakenman in Dalian voor 100.000 yuan (12.3000 euro).

Prothesen © Reuters

De landbouwer Sun Jifa verloor zijn armen tijdens een dynamietexplosie 32 jaar geleden. Omdat hij zich geen prothesen kon veroorloven, heeft hij zijn neefjes twee jaar lang begeleid om protheses te maken van metaal, plastiek en rubber. Doorheen de jaren hebben Sun en zijn neefjes al meer dan 300 prothesen gemaakt voor mensen in nood. Voor een prothese rekenen ze 360 euro aan.

Robots © Reuters

Om het leven wat makkelijker te maken, creëerde Wu Yulu robots uit draad, metaal, schroeven en nagels die hij vindt op afvalbelten. Sinds hij in 1986 met zijn hobby begon, heeft de man reeds 46 robots gemaakt met elk hun eigen functie zoals springen, schilderen, drinken, riksja's voortduwen, masseren en koken.

Unifiets © Reuters

De 'unifiets' werd enkele jaren geleden gecreëerd door de Chinese uitvinder Li Yongli, die de fiets als het beste voertuig ter wereld omschrijft. Tot nog toe is zijn fiets echter nog niet op de markt gebracht. Maar Li fietst ermee door de straten van Peking en Shanghai in de hoop investeerders aan te trekken om zijn model te commercialiseren.