In beeld: Reconstructie Slag bij Waterloo

In beeld: Reconstructie Slag bij Waterloo
Vorig weekend vond in Waterloo de reconstructie van de Slag bij Waterloo plaats. © Belga

Waterloo2 © Belga

Vorig weekend vond in Waterloo de reconstructie van de Slag bij Waterloo plaats.

Waterloo10 © Belga

Waterloo3 © Belga

In 1815 vond in Waterloo een van de grootste veldslagen ter wereld plaats. Brits/Nederlandse en Pruisische legers stopten toen, onder leiding van de hertogen Wellington en Blücher, de opgang van Napoleon Bonapartes leger. Naar schatting vielen er 50.000 doden en gewonden.

Waterloo1 © Belga

Maar liefst 3.000 figuranten uit zeventien verschillende landen maakten het tot de grootste reconstructie ter wereld van dit jaar. Om de vijf jaar herhalen zij dit schouwspel.

Waterloo4 © Belga

De feestelijkheden beperkten zich niet enkel tot zondag, maar ook de rest van het weekend waren er verschillende activiteiten gepland, zoals op vrijdag een lichtspektakel.

Waterloo5 © Belga

Zaterdag konden toeschouwers de bivakken van het leger van Bonaparte bezoeken om zo het dagelijkse leven van de soldaten te ontdekken.

Waterloo6 © Belga

Zondag kwamen er, ondanks het mindere weer, maar liefst 40.000 kijklustigen opdagen voor de grote reconstructie.

Waterloo7 © Belga

De Leeuw werd opgericht in opdracht van de koning Willem I van Nederland. Op die plek zou zijn zoon, de prins van Oranje, tijdens de veldslag namelijk gewond geraakt zijn.

Waterloo8 © Belga

Voor de organisatoren was deze reconstructie een repetitie voor de 200ste verjaardag in 2015, waarbij er grootste activiteiten gepland staan.

Waterloo9 © Belga

De figuranten speelden levensechte taferelen na. De strategieën en opstellingen van beide legers zijn daarvoor grondig bestudeerd.