In beeld: Polen rouwt

In beeld: Polen rouwt
De Poolse president Lech Kaczynski was zaterdag met een Poolse delegatie op weg naar het Russische Katyn. Daar zouden ze de slachtpartij herdenken waarbij Sovjets duizenden Poolse officiëren en intellectuelen om het leven brachten. © Reuters

Foto 1 © Reuters

De Poolse president Lech Kaczynski was zaterdag met een Poolse delegatie op weg naar het Russische Katyn. Daar zouden ze de slachtpartij herdenken waarbij Sovjets duizenden Poolse officiëren en intellectuelen om het leven brachten.

Foto 2 © Reuters

Maar bij de landing liep het mis. Volgens een commandant van de Russische luchtmacht hebben de piloten van het gecrashte vliegtuig de instructies van de Russische verkeersleiders genegeerd.

Foto 3 © Reuters

Op ongeveer anderhalve kilometer merkte de luchtverkeersleiding dat het Poolse vliegtuig te snel daalde. De bemanning kreeg het advies om naar een andere luchthaven uit te wijken maar de piloten deden dat niet.

Foto 4 © Reuters

Bij de landing was er een dichte mist en door het gebrek aan zicht raakte het toestel enkele bomen waardoor het neerstortte en in brand vloog.

Foto 5 © Reuters

Russische onderzoekers sluiten uit dat de crash van de meer dan 20 jaar oude Tupolev 154 te wijten was aan een technisch probleem.

Foto 6 © Reuters

Aan boord van het vliegtuig bevonden zich 96 personen, onder wie 88 leden van de Poolse delegatie. Alle inzittenden kwamen om.

Foto 7 © Reuters

Naast president Kaczynski zaten ook zijn vrouw, stafchef Franciszek Gagor van het Poolse leger, gouverneur Slawomir Skryzypek van de Poolse nationale bank en viceminister van Buitenlandse Zaken Andrzej Kremer in het vliegtuig. Ook de voltallige top van het Poolse leger vloog mee.

Foto 8 © Reuters

Parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski zal tijdelijk de functie van staatshoofd waarnemen. Hij kondigde meteen een week van nationale rouw af in Polen.

Foto 9 © Reuters

De Belgische premier Yves Leterme en minister van Buitenlandse Zaken Steven omschrijven de dood van de Poolse president en zijn entourage als "een onvervangbaar verlies en een shock die ook België treft".

Foto 10 © Reuters

De Russische premier Valdimir Poetin (rechts) troostte zaterdag zijn Poolse collega Donald Tusk (links). Samen bezochten ze de plaats van de vliegtuigcrash.

Foto 11 © Reuters

Niet ver van de luchthaven in het Russische Smolensk, waar het vliegtuig crashte, leggen mensen bloemen neer en bidden ze voor de slachtoffers van het ongeval.

Foto 12 © Reuters

Zondag werd het lichaam van de Poolse president met militaire eer ontvangen op de militaire luchthaven van Warschau.

Foto 13 © Reuters

Jaroslaw Kaczynski knielde minuten lang zwijgend voor de doodskist van zijn overleden tweelingbroer.

Foto 14 © Reuters

Aan de ceremonie namen ook regeringsleider Donald Tusk en parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski deel. Die laatste is momenteel het waarnemend staatshoofd.

Foto 15 © Reuters

Duizenden Polen stonden langs de kant toen de lijkwagen met daarin de kist van hun overleden president door de straten van Warschau reed. Eerder op de dag hadden ze ook al hun eerbetoon aan hem en de andere slachtoffers geuit door in het hele land twee minuten stilte te houden.

Foto 16 © Reuters

Dinsdag zal het publiek op het presidentieel paleis in de Poolse hoofdstad Warschau de mogelijkheid hebben om afscheid te nemen van hun president.

Foto 17 © Reuters

Sinds het ongeval zakken Polen af naar het presidentiële paleis om er bloemen en kaarsen te plaatsen en te bidden voor Lech Kaczynski en de andere slachtoffers van de crash.