In beeld: Noord-Europa in de greep van vulkaanas

In beeld: Noord-Europa in de greep van vulkaanas
Al snel hing er enorme aswolk boven IJsland en door de wind drijft de vulkaanas richting Noord-Europa. © Reuters

Foto 2 © Reuters

Al snel hing er enorme aswolk boven IJsland en door de wind drijft de vulkaanas richting Noord-Europa.

Foto 1 © Reuters

Voor het eerst sinds 1823 spuwt een IJslandse vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajokull opnieuw lava. De uitbarsting zorgt voor magische beelden maar ook voor as, heel veel as.

Foto 3 © Reuters

Omdat de as de motoren van vliegtuigen kan doen uitvallen, sloten tal van landen hun luchtruim.

Foto 4 © Belga

Het Belgische luchtruim werd in de loop van donderdagnamiddag gesloten. Brussels Airlines kondigde aan dat het geen vluchten meer van of naar Brussel Airport zal uitvoeren tot vrijdag 16 april om 18 uur.

Foto 5 © Reuters

De meeste Britse luchthavens blijven dicht. Ook Londen Heathrow ontsnapt niet aan de gevolgen van de vulkaanuitbarsting.

Foto 6 © Belga

Ook het Duitse, Deense, Noorse, Zweedse, Nederlandse en Franse luchtruim gingen gedeeltelijk of volledig dicht door de aswolk. Paradoxaal genoeg blijft de luchthaven van Reykjavik in IJsland open. Volgens de woordvoerder blijft de hoofdstad gespaard door stevige westenwinden.

Foto 7 © Belga

De Terra-satelliet van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA maakte dit beeld toen ze over de vulkaan vloog.

Foto 8 © Belga

De Europese ruimteorganisatie ESA gaf ook een satellietbeeld vrij van de vulkaanuitbarsting. De grijze strook op de foto is de aswolk die drijft over Noord-Europa.

Foto 9 © Reuters

Dit satellietbeeld van NASA toont de top van de vulkaan, bedekt met ijs, die lava spuwt en daardoor een enorme aswolk vormt.