In beeld: Malala jongste kanshebber Nobelprijs Vrede

“Iemand die de islam zo durft te bekritiseren is een doelwit”, heeft een woordvoerder van de Taliban laten weten. Hoewel de islam verbiedt om vrouwen te doden, vormen volgens de Taliban zij die het geloof bedreigen een uitzondering.

Malala Yousafzai is een internationaal symbool geworden voor vrouwenrechten en onderwijs. Nadat ze door de Taliban werd neergeschoten werd ze overgebracht naar Groot-Brittannië voor medische verzorging. Vandaaruit blijft ze zich inzetten voor het recht op onderwijs voor meisjes in Pakistan en overal ter wereld.

Het zestienjarige meisje pleit bovendien voor dialoog met de Taliban. In een interview met de Britse omroep BBC benadrukte ze dat gesprekken noodzakelijk zijn om te kunnen evolueren naar een vreedzame samenleving in Pakistan.

Prijzen

Malala wordt steeds vaker genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het meisje zou de jongste zijn in de geschiedenis die deze prestigieuze prijs in ontvangst neemt. Eerder ontving ze al de Anna Politkovskaja-prijs, een mensenrechtenprijs voor vrouwen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content