In beeld: laureaten Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist

De Serviër Vladimir Stankovski heeft de Gouden Hoed gewonnen op de 54ste editie van het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist. ‘Scritch Screetch’ werd zaterdag in het Pavillon du Zoute verkozen boven ruim 2.000 andere inzendingen uit 74 landen.

De vakjury werd voorgezeten door acteur en mediafiguur Walter Baele. Naast hem zetelden onder andere Guillaume Van der Stighelen, Jelle De Beule en de cartoonisten Lectrr en Zaza. Zij duidden ‘Scritch Screetch’ van Vladimir Stankovski aan als Gouden Hoed 2015. “Een man zit waarschijnlijk al dagen televisie te kijken en hij is zo lui, zo verdwaasd dat hij niet beseft dat hij zijn zetel aan het krabben is, in plaats van zijn rug. De sterkte van deze cartoon is dat het ook over iets gaat. Het heeft verschillende lagen”, klonk het bij de jury.

De tweede plaats ging naar de Oostenrijker Klaus Pitter met zijn cartoon ‘Life Belt’. Mark Lynch krijgt voor zijn ‘Ballerina’ de Bronzen Hoed. In 2014 won de cartoonist uit Sydney al de publieksprijs in Knokke-Heist. De Belg Alfons Vos sleepte de prijs van het Davidsfonds in de wacht

Het 54ste Internationaal Cartoonfestival wordt op 4 juli geopend. Dan zullen de winnaars hun prijs in ontvangst nemen. Aan de Gouden Hoed hangt een geldprijs van 3.500 euro. Het festival loopt tot 13 september en staat dit jaar in het teken van superhelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content