In beeld: Kunst onder water

In beeld: Kunst onder water
De Britse artiest Jason de Caires Taylor ontwerpt corrosiebestendige beelden voor wat 's werelds grootste onderwater beeldentuin gaat worden. © Reuters

Foto 1 © Reuters

De Britse artiest Jason de Caires Taylor ontwerpt corrosiebestendige beelden voor wat 's werelds grootste onderwater beeldentuin gaat worden.

Foto 2 © Reuters

Het museum werd in november 2009 gelanceerd met drie levensgrote beeldhouwwerken. De beelden zijn gegoten van pH-neutraal cement en beplant met levende koraalstekken.

Foto 3 © Reuters

Het turquoise water van Cancun, dat speelt met de reflecties van de zon, tovert de Brit om in een echt onderwatermuseum. Begin 2010 werden de eerste veertig beelden van La Evolución Silenciosa, "De stille evolutie", neergelaten. De beelden stellen een onderwatergemeenschap voor die zich bekommert om haar dagelijkse beslommeringen.

Foto 4 © Reuters

Het onderwatermuseum blijft groeien. In juni zullen er tachtig standbeelden worden toegevoegd, in juli honderd en in augustus nog eens honderd. In september zal in totaal 150 vierkante meter van de zanderige zeebodem bedekt zijn met vierhonderd levensgrote beelden.

Foto 5 © Reuters

Dit groene zeeproject moet toeristen weglokken van de koraalriffen die uitgeput zijn door orkanen en menselijke activiteiten. Het onderwatermuseum moet veel bezoekers trekken en de natuurlijke riffen een rustperiode geven. Hierdoor kunnen de riffen herstellen zodat ze in de toekomst beter bestand zullen zijn tegen orkanen.

Foto 6 © Reuters

Jason de Caires Taylor moet vaak een duikpak aantrekken om zijn beelden onder water af te werken. Op deze foto werkt hij aan "The Man on Fire". Het twee meter hoge standbeeld is een thuishaven voor fel gekleurd vuurkoraal. Naarmate het koraal groeit, zal de indruk ontstaan dat de figuur in brand staat.

Foto 7 © Reuters

De mensen achter het project hopen dat het onderwatermuseum niet alleen de riffen zal helpen maar ook het toerisme in het Mexicaanse vakantieoord zal vernieuwen. Nu staat Cancun vooral bekend om zijn levendige sfeer maar niet om zijn culturele activiteiten of milieubewustzijn.

Foto 8 © Reuters

Voor deze tentoonstelling moeten de bezoekers wel kunnen duiken. Deze geïnteresseerde zwemt dicht bij het beeld "The Flower of Hope".

Foto 9 © Reuters

Ook het lokale marineleven toont duidelijk interesse voor het onderwatermuseum. Op de foto bezoekt een vis het beeld "The Collector of Lost Dreams".