In beeld: Kolenschip bedreigt ‘s werelds grootste koraalrif

In beeld: Kolenschip bedreigt ‘s werelds grootste koraalrif
Het 230 meter lange Chinese bulkschip "Shen Neng 1" liep zaterdag vast op het grootste koraalrif ter wereld, de Great Barrier Reef, net voor de kust van Australië. © Reuters

Foto(1) © Reuters

Het 230 meter lange Chinese bulkschip "Shen Neng 1" liep zaterdag vast op het grootste koraalrif ter wereld, de Great Barrier Reef, net voor de kust van Australië.

Foto(2) © Belga

Het schip dreigt een enorme milieuramp te veroorzaken. Als het in stukken breekt, zal ongeveer 950 ton olie in de zee lopen.

Foto(3) © Reuters

Zondag vloeide er al twee ton olie uit een lekkende brandstoftank van de "Shen Neng 1". Daardoor vormde zich een drie kilometer lang olietapijt.

Foto(4) © Reuters

De "Shen Neng 1" liep zaterdag vast op een zandbank op zeventig kilometer van de kust van Queensland.

Foto(5) © Belga

Het is nog onduidelijk waarom het schip zich ver buiten de toegelaten scheepvaartroute bevond.

Foto(6) © Reuters

De regeringsleidster van Queensland, Ann Bligh, uitte haar onbegrip: "De regio is erg kwetsbaar en bevindt zich in een van de meest waardevolle zeegebieden van de wereld. Er zijn uitgestippelde vaarroutes en daar had het schip moeten varen."

Foto(7) © Belga

De Australische eerste minister Kevin Rudd noemde het vastgelopen Chinese kolenschip "schandalig".

Foto(8) © Reuters

"In mijn ogen is het schandalig dat zo'n schip zich vlakbij de Great Barrier Reef kan bevinden", aldus Rudd.

Foto(9) © Reuters

Volgens de Australische premier is het koraalrif het meest waardevolle gebied van Australië en is elke bedreiging bijzonder ernstig.

Foto(10) © Belga

Momenteel proberen experts het schip los te trekken. De betrokken autoriteiten zeggen dat ze voorbereid zijn. Als er olie in de zee loopt, dan staan ze klaar om chemicaliën te sproeien.

Foto(11) © Reuters

Het koraalrif is de grootste toeristische attractie van Australië. De Great Barrier Reef staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst.