In beeld: De Heilige Week

In beeld: De Heilige Week
Elk jaar is het "uitkijken" naar het bloedige ritueel in de Filippijnen op Goede Vrijdag. Dan geven enkele katholieke Filippijnen zich vrijwillig op om het lijdensproces van Jezus zelf over te doen. © Reuters

Filippijnen © Reuters

Elk jaar is het "uitkijken" naar het bloedige ritueel in de Filippijnen op Goede Vrijdag. Dan geven enkele katholieke Filippijnen zich vrijwillig op om het lijdensproces van Jezus zelf over te doen.

Ritueel © Reuters

De katholieke kerk is tegen het ritueel maar onderneemt weinig om het jaarlijkse gruwelspektakel te verbieden. In het land zelf lokken de pijnigingen heel wat toeschouwers.

Proces © Belga

Eerst krijgen de vrijwilligers, net als Jezus, zweepslagen tot hun huid er helemaal van open ligt. Daarna moeten ze zelf hun houten kruis dragen tot op een heuvel. Daarna worden ze met de handen en voeten vastgenageld aan het kruis.

Kruisigingen © Belga

Dit jaar hebben een twintigtal mannen hetzelfde lot als Christus ondergaan op Goede Vrijdag. Ook één Filippijnse vrouw liet zich kruisigen.

Maria Pedrosa © Belga

De 19-jarige Maria Wendelyn Pedrosa wordt even voor 15 uur lokale tijd aan het kruis genageld. Christenen geloven dat dit het precieze tijdstip is waarop Jezus stierf. Pedrosa is de enige Filippijnse vrouw die zich vrijwillig opgaf om het lijdensproces van de zoon van God zelf te beleven.

Zoenoffer © Reuters

Volgens Rolando Bautista, een 39-jarige bouwvakker die zich al herhaaldelijk liet kruisigen, beschouwen de deelnemers dit proces als een zoenoffer. "Steeds meer Filippijnen lijden onder de economische crisis. De criminaliteit stijgt en vele mensen verliezen hun vertrouwen in God. Ik hoop dat mijn offer de mensheid helpt", zei Bautista alvorens hij aan het kruis werd genageld.

Larantuka © Reuters

Ook op het Indonesische eiland Larantuka laten de inwoners zich vrijwillig kruisigen om zo de dood van Jezus op Goede Vrijdag te herdenken.

Moriones © Reuters

Naar aanloop van Goede Vrijdag, vindt op de Filippijnen ook elk jaar het Moriones-festival plaats. Dan transformeren de inwoners zichzelf in mensen die leefden in de tijd van Christus. Van soldaten uit die periode tot het 'gewone' volk, iedereen stapt mee in de kleurrijke parades door de straten.

Sekte © Reuters

Veel pelgrims en sekteleden trekken tijdens de Heilige Week naar Mount Banahaw. Veel Filippijnen geloven dat dit een gezegende berg is. De pelgrimstocht start traditioneel op de woensdag voor Pasen.

Vredesbroederschap © Reuters

Dichter bij huis, in Spanje, vinden er tal van processies plaats tijdens de Heilige Week. Op deze foto wandelt het broederschap 'La Paz' (vrede) door de straten van Sevilla.

La Sangre © Reuters

In Cordoba houdt het broederschap 'La Sangra' (het bloed) een processietocht.

Malaga © Reuters

In het broederschap 'Nueva Esperanza' (nieuwe hoop) van de Spaanse stad Malaga mogen ook jonge leden deelnemen aan de processies.

Toeschouwers © Reuters

De processies in het zuiden van Spanje trekken elk jaar heel wat toeschouwers.

Holloko © Reuters

Meer naar het oosten van Europa, in Hongarije, hebben ze een heel aparte manier om de Heilige Week te vieren. Daar gooien jongens water naar de meisjes. De traditie is afkomstig van de Hongaarse stammen die er leefden in de tweede eeuw na Christus.

Water © Reuters

De traditie van het watergooien houdt vooral stand in Holloko. Dat is een Hongaars dorpje dat UNESCO op de werelderfgoedlijst plaatste.

Orthodox © Reuters

De Grieks-orthodoxe christenen in Israël zakken elk jaar op Witte Donderdag af naar de Heilige Tempel in Jeruzalem voor de traditionele voetwassing.

Palmzondag © Reuters

Natuurlijk kan er geen Pasen plaatsvinden zonder het Vaticaan. Op Palmzondag trekken kerkhangers naar het Sint-Pietersplein om er de misviering bij te wonen die wordt voorgedragen door Paus Benedictus XVI.

Paus © Reuters

Paus Benedictus XVI zal zondag op Pasen opnieuw zijn zegen, het 'Urbi et Orbi', uitspreken voor de hele christelijke wereldbevolking.