In beeld: De gruwel van walvisvangst

In beeld: De gruwel van walvisvangst
In IJsland worden twee walvissen aan wal gehaald. IJsland is een van de landen die zich niets aantrekken van het wereldwijde verbod op de commerciële walvisvangst. © Reuters

Walvis1 © Reuters

In IJsland worden twee walvissen aan wal gehaald. IJsland is een van de landen die zich niets aantrekken van het wereldwijde verbod op de commerciële walvisvangst.

Walvis2 © Reuters

De International Whaling Commission (IWC) hoopt door de legalisering van de walvisvangst het aantal dode walvissen te doen dalen.

Walvis3

Het is pas sinds 2006 dat IJsland opnieuw aan commerciële walvisvangst doet. Daarvóór hield het zich wel aan het moratorium.

Walvis4 © Reuters

Ook Japan jaagt lustig verder op de enorme walvissen. Het land doet dit onder het mom van 'wetenschappelijk onderzoek'.

Walvis5 © Reuters

Het vlees van het zeezoogdier wordt in de Japanse supermarkten verkocht en ook restaurants serveren het.

Walvis7 © Belga

Een Japanse walvisvaarder vangt deze walvis door het dier met een harpoen eerst ernstig te verwonden.

Walvis9 © Reuters

Een walvis en haar kalf worden binnengehaald terwijl activisten van Greenpeace alles vastleggen op beeld.

Walvis6 © Reuters

Op de Faeröer eilanden, een onafhankelijke provincie van Denemarken, is het een jaarlijkse traditie grienden, een soort walvis, in grote aantallen te slachten.

Walvis8 © Reuters

De jaarlijkse slachting van deze kleine walvis stuit op heel wat verzet van over de hele wereld. Daarbij komt nog eens dat de gezondheidsinspectie afraadt dit vlees nog te eten. Het zou vervuild zijn met kwik en PCB's.

Walvis10 © Reuters

Ondanks het feit dat de inwoners van de Faeröer eilanden het vlees niet slachten voor commerciële doeleinden, blijft het toch een heel bloedige aangelegenheid, getuige de bloedrode zee.