In beeld: de beste Belgische persfoto’s

In de BOZAR in Brussel zijn de Nikon Press Photo Awards 2014 uitgereikt, de officiële Belgische prijzen voor Belgische persfotografen en persfotografen. Dit zijn de winnaars.

Nikon Press Photo Award 2014

Nikon Press Photo Award
Nikon Press Photo Award© Nikon Press Photo Award 2014/Dirk Waem

Dirk Waem; Belga, Herdenking van de Eerste Wereldoorlog op het Saint-Symphorien kerkhof in Bergen in aanwezigheid van het Belgische en Britse koningshuis

Jury: ‘Dit beeld voelt haast als een klein schilderij. Dirk Waem maakt ons met dit beeld toeschouwer van het tafereel. De compositie maakt het beeld magnestisch, bijna sprookjesachtig. Er zijn zoveel beelden gemaakt van de herdenking van Wereldoorlog I, maar dit beeld laat een echte beklijvende indruk na. Het is een persbeeld in de volle betekenis van het woord en legt een belangrijk moment in de geschiedenis vast. De aanwezigen zijn duidelijk herkenbaar, maar toch raakt het niet aan de sereniteit van het moment. Het beeld is een prachtige weergave van een historisch gebeuren.’

News

In beeld: de beste Belgische persfoto's
© Nikon Press Photo Award 2014/Filip Claus

Filip Claus ; Imagedesk.be, Generaal Sisi met rode wijsvinger na stemming tijdens presidentsverkiezingen in Egypte.

Jury : “In dit gestileerd beeld staat Generaal Sisi symbool voor de militaire macht in Egypte. Hij toont zijn rode wijsvinger als bewijs voor het uitbrengen van zijn stem. Het beeld toont zowel de drukte en chaos van het moment als de verstilling te midden het gewoel. Omdat Generaal Sisi niet meteen zichtbaar is in de menigte, creëert dit een prachtige dynamiek. Het beeld doet post-modernistisch aan, maar is vooral een krachtig persbeeld

Portrait

Nikon Press Photo Award
Nikon Press Photo Award© Nikon Press Photo Award 2014/Karoly Effenberger

Károly Effenberger; Freelance (De Morgen), Portret van Nederlands kunstenaar Anton Corbijn.

Jury : “Dit portret in de stijl van Johannes Vermeer valt op door de inval van het licht en de houding van de geportretteerde Anton Corbijn. Op het eerste zicht zou dit een klassiek beeld kunnen zijn, mocht Corbijn niet zo verrassend geportretteerd zijn. Het is een diep existentieel portret, wat lezers zal aanzetten om een artikel verder te lezen. Het beeld laat zoeken en roept vragen op.”

Sport

In beeld: de beste Belgische persfoto's
© Nikon Press Photo Award 2014/Kristof Ramon

Kristof Ramon ; Cycling.be magazine/Sport.be, Boris Vallée en Vegard Breen beklimmen Sa Calobra (Mallorca, Spanje) in het voorseizoen trainingskamp van 2014.

Jury: “Dit technisch perfecte actiebeeld met een gedurfde beelduitsnede toont de wereld van de sport zoals ze is. Het is een beeld dat niet tijdens een groot of belangrijk sportmoment werd genomen of de grote wielrenners fotografeert. De strijd die Kristof Ramon op dit beeld toont, schetst vooral de strijdlust en de bezieling van de wielrenners. Hetzelfde elan dat kan verklaren waarom zo velen deze sport zo nauw aan het hart ligt.”

Stories

Colin Delfosse; Outoffocus.be, Nalatenschap van voormalig Congolees president Mobutu.

In beeld: de beste Belgische persfoto's
© Nikon Press Photo Award 2014/Colin Delfosse

Jury : “Een reportage over het nalatenschap van voormalig Congolees president Mobutu, een onderwerp wat Belgen nog steeds boeit en dierbaar is, alleen al door de historische verweving met het land. De rigiditeit van de reportage is lovenswaardig. Het prachtige, zachte kleurenpallet staat in schril contrast met wat de beelden zeggen. Het historisch onderzoek is voelbaar en maakt van deze serie een parel van documentaire persfotografie.”

Winnaar Young Promising Photographer Award 2014

Frederik Buyckx; Freelance (De Standaard), Restanten van de koloniale tijd in Minas Gerais, Brazilië.

Young Promising Photographer Award 2014: Frederik Buyckx
Young Promising Photographer Award 2014: Frederik Buyckx© Nikon Press Photo Awards 2014/Frederik Buyckx

Jury : “Met een sterke kleurentaal en verfrissende insteek springt deze reeks meteen in het oog. Elk beeld binnen de reportage staat op zichzelf en voegt steeds een nieuw verhalend element toe aan het geheel. Het is bovendien een reeks die opvalt door haar coherentie. Hoewel sterk documentair, legt Buyckx toch verrassend gevoelige beelden vast. De journalistieke waarde en aanpak in de reeks is zeer duidelijk aanwezig. De beelden vertellen een verhaal en geven de spanning weer van een wereld waar niet alles gezien mag worden. De reportage is een schitterende weergave van een duistere en mysterieuze wereld. Frederik Buyckx is er in geslaagd een reportage te creëren die symbool staat voor de toekomst van de persfotografie.” (TE)

De foto’s werden dit jaar beoordeeld door een 6-koppige jury met professionals vanuit verschillende vakgebieden: Joachim Naudts (FotoMuseum Antwerpen), Christoph De Jaeger, (BOZAR), Amélie Van Liefferinge (Fotomuseum Charleroi), Wim Robberechts (fotograaf en cameraman bij Robberechts TV), Kaat Celis (fotografe en voormalig chef fotoredactie De Morgen), Hilde Dewindt (producer en journalist VRT) en Laura Bertone (Nikon BeLux).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content