In beeld: De 15 beste universiteiten

In beeld: De 15 beste universiteiten
De universiteit van Stanford werd in 1891 opgericht in Silicon Valley, dat nu bekend staat als een van de belangrijkste centra van de hightechindustrie. Verschillende alumni van Stanford hebben een hoofdrol gespeeld in de ontwikkeling van de regio. Zoals grondlegger van Firefox Blake Ross, stichters van Hewlett-Packart Bill Hewlett en David Packard en oprichter van Dolby Laboratories Ray Dolby. © Wikimedia

15. Stanford University (Verengide Staten, score: 91,7) © Wikimedia

De universiteit van Stanford werd in 1891 opgericht in Silicon Valley, dat nu bekend staat als een van de belangrijkste centra van de hightechindustrie. Verschillende alumni van Stanford hebben een hoofdrol gespeeld in de ontwikkeling van de regio. Zoals grondlegger van Firefox Blake Ross, stichters van Hewlett-Packart Bill Hewlett en David Packard en oprichter van Dolby Laboratories Ray Dolby.

14. Cornell University (Verenigde Staten, score 92,1) © Wikimedia

De universiteit van Cornell in Ithaca in het Amerikaanse New York werd opgericht in 1865. Meer dan 20.000 studenten volgen er les. De universiteit werd gelauwerd voor zijn journalistieke opleidingen met 's werelds eerste graad in journalistiek.

13. Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zürich) (Zwitersland, score: 92,8) © Wikimedia

Het Zwitsers Instituut voor Technologie werd opgericht in 1854. Als publieke universiteit is ETH Zürich toegankelijk voor elke Zwitserse burger met een middelbaar diploma. De universiteit heeft dan ook iets meer dan 15.000 studenten.

12. University of Pennsylvania (Verenigde Staten, score 94,5) © Wikimedia

UPenn of Penn, de meest gebruikte afkortingen voor de universiteit van Pennsylvania, werd in 1740 opgericht door wetenschapper en politicus Benjamin Franklin. De school staat bekend als een elite-universiteit. Het meest gekende onderdeel van de instelling is de Businessschool Wharton. Ongeveer 20.000 studenten volgen les aan deze private universiteit.

11. Columbia University (Verenigde Staten, score: 94,7) © Thinkstock

De Universiteit van Columbia, opgericht in 1754, is het oudste onderwijsinstituut voor hogere studies in New York. De ongeveer 23.000 studenten zitten verdeeld over twee campussen. Vooral de wetenschapsvakken hebben een goede reputatie. Zo hebben de medewerkers van de universiteit in totaal al 72 Nobelprijzen gewonnen.

10. California Institute of Technology (Verenigde Staten, score: 95,1) © Wikimedia

Het Technologisch Instituut van California, of CalTech, bevindt zich in Pasadena, een voorstad van de Los Angeles in de staat van California. Oorspronkelijk werd de school in 1891 opgericht voor beroepsonderwijs. Tegenwoordig kunnen de ongeveer 2.000 studenten er terecht voor universitaire opleidingen.

9. Princeton University (Verenigde Staten, score: 95,4) © Wikimedia

Nassau Hall is het bekendste gebouw op de campus van de in 1746 opgerichte universiteit van Princeton. Het pand werd in 1756 gebouwd en huisvestte het Continentale congres, de toenmalige wetgevende macht in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn ook de hoge toelatingseisen waaraan de 7500 studenten moeten voldoen kenmerkend voor de school.

8. University of Chicago (Verenigde Staten, score: 96,3) © Wikimedia

De universiteit van Chicago werd opgericht in 1980 door oliegigant John D. Rockefeller in samenwerking met de protestantse gemeenschap onder het motto: 'Crescat Scientia; Vita Excolatur' (Laat de kennis groeien, zo wordt het leven verrijkt). Op de warme dagen kunnen de 15.000 studenten genieten van het zonnetje in Hyde Park, waar de universiteit gevestigd is.

7. Yale University (Verenigde Staten, score: 97,5) © Thinkstock

Vooral de theater- en muziekopleidingen in de in Connecticut gelegen universiteit van Yale staan hoog aangeschreven. Daarnaast staat Yale, dat werd opgericht in 1701, bekend voor de geheime genootschappen. De meest gekende is waarschijnlijk 'Skull and Bone', die veel invloedrijke figuren uit de politieke en zakenwereld heeft voortgebracht zoals de voormalige Amerikaanse presidenten George H.W. Bush, George W. Bush en Bill Clinton.

6.Imperial College London (Verenigd Koninkrijk, score: 98,3) © Wikimedia

Meer dan 3000 onderzoeksleden en academisch personeel zijn tewerkgesteld aan het Imperial College in Londen. Zij doceren ongeveer 14.000 studenten die meer dan 120 landen vertegenwoordigen. De in 1907 opgerichte universiteit wordt gezien als pionier in geneeskundige en wetenschapsrichtingen.

5. University of Oxford (Verenigd Koninkrijk, score: 98,6) © Thinkstock

De universiteit van Oxford werd opgericht in 1167. Met zijn bijna negen eeuwen bestaan is Oxford een van de oudste universiteiten in de Angelsaksische wereld. Met zijn 17.000 studenten is de universiteit ook een van de grootste. Samen met de universiteit van Cambridge, ook wel Oxbridge genoemd, is het de beroemdste universiteit van het Verenigd Koninkrijk.

4. University College London (UCL) (Verenigd Koninkrijk, score:98,7) © Wikimedia

Het UCL, dat opgericht werd in 1826, was de eerste seculiere universiteit die alle studenten toeliet, ongeacht hun godsdienst en sekse. Tegenwoordig staat de universiteit bekend voor zijn op onderzoek gerichte aanpak. Wat betekent dat de meest recente onderzoeken besproken worden en de docenten meestal leiders in hun vakgebied zijn.

3. Harvard University (Verenigde Staten, score: 99,2) © Thinkstock

De universiteit van Harvard ligt aan de Charles rivier in Boston in de Verenigde Staten. Harvard staat vooral bekend voor zijn bibliotheek waar de oudste en grootste private boekencollectie van de Verenigde staten te vinden is. Daarnaast zijn ook de zware toelatingseisen en hoge inschrijvingsgelden voor studenten en de hoge salarissen voor de hoogleraren alom gekend.

2. University of Cambridge (Verenigd Koninkrijk, score: 99,8) © Thinkstock

Door een dispuut met de lokale bevolking besloten enkele studenten uit Oxford in 1209 naar Cambridge te trekken en daar een nieuwe universiteit op te richten. De universiteit, een van de oudste universiteiten ter wereld, staat vandaag gekend als een van de meest prestigieuze scholen. Alle 20.000 studenten moeten een zware toelatingsproef doorstaan om er les te mogen volgen.

1. MIT © Thinkstock

Aan de Charles rivier in Boston in de Verenigde Staten ligt het Technologisch Instituut van Massachusetts. De in 1861 opgerichte universiteit focust zich vooral op wetenschappelijk en technologisch onderzoek. Meer dan 10.000 studenten volgen er les.