In beeld: 9 plaatsen waar het wél (teveel?) zomer is

In beeld: 9 plaatsen waar het wél (teveel?) zomer is
Deze Vietnamezen bekijken in Hanoi een stel ventilatiesystemen. De stijgende vraag daarnaar kan verklaard worden door de voorspelling dat de eerste felle hittegolf van de zomer eraan komt. © Reuters

09 Vietnam © Reuters

Deze Vietnamezen bekijken in Hanoi een stel ventilatiesystemen. De stijgende vraag daarnaar kan verklaard worden door de voorspelling dat de eerste felle hittegolf van de zomer eraan komt.

08 UK © Reuters

Notoir regenland Groot-Brittannië mag zich opmaken voor a sizzling two-week heatwave, een zinderende twee weken dus, aldus weersvoorspellers. Vooral Londen, het zuid-oosten en de zogenaamde Midlands zouden verwend worden door de zon. De 'magische 32 graden' zouden gehaald worden, aldus expert Jim Dale. En dat zou mooi uitkomen met het eerste deel van de schoolvakanties. Kunnen we ons daar aan optrekken: bij ons moeten we daar nog een maand op wachten. (Foto: zweten aan de Thames, Londen 2007)

07 VS © Reuters

De oostkust vande VS. In Philadelphia (Pennsylvania) in werd het zo'n 30 graden - en de hittegolf is nog niet van plan te gaan liggen, zo voorspellen experts. Er zou tot 34 graden verwacht worden. Ook Boston (Massachutes) krijgt te maken met een vroege zomer. Daar voorspelt men een hittegolf van zo'n 3 à 4 dagen lang. Eerder iets voor in juli of augustus, merken ze er op. Ook daar zou het rond de 35 graden worden. De derde stad in het oosten van de VS waar niet mag geklaagd worden over de koude is Baltimore. Daar er wordt wel geklaagd over de slechte luchtkwaliteit met temperaturen boven de 30 graden. Tijdens het weekend zou het niet beter (of slechter, zo u wil) worden. (Foto: verpozen met dochterlief in Boston, juni 2012)

06 Pakistan © Reuters

Een hittegolf heeft het ook in Pakistan voor het zeggen. Voordeel is wel dat daardoor de sneeuw sneller smelt en dus de watervoorraden aangevuld worden. Dat mag wel, want net als in buurland India is het wachten op de weldadige moessonregens. In Islamabad werden maximumtemperaturen tot 37 graden opgemeten. Het warmste was het in Dadu, met een verpletterende 46 graden. (Foto: jongens gaan met hun buffels de rivier in, om te ontsnappen aan de warmte, Lahore in juli 2012)

05 Rusland © Reuters

Een hittegolf midden mei joeg de temperaturen in Moskou naar 28,7 graden: een dagrecord (14 mei). Moskou kreeg zo te maken met wispelturig weer: in maart sneeuwde het nog meer dan in de 130 jaar registratie ooit was opgemeten. Het was toen 5 graden kouder dan doorgaans tijdens die tijd van het jaar. (Foto: kinderen zoeken verkoeling in een fontein, Moskou 2011)

04 Canada © Reuters

Iets minder dramatisch, maar toch jammer: in Ottawa, Canada, dreigen een miljoen tulpen het slachtoffer te worden van de warmte. Die waren pas geplant voor het jaarlijkse Candadese Tulpenfestival. In geheel Canada werden meer dan 100 warmterecords gebroken. In Ottawa gebeurde dat met 27 graden.

03 Griekenland © Reuters

Een ongeluk komt nooit alleen, zo verzuchtten velen toen Griekenland met bosbranden te kampen kreeg. En ook dit jaar klopt dat. In het zuiden van Griekenland, op Kreta vlogen bossen en struikgewassen in de hens. In Chania, het noorden van Kreta, sneuvelden daarbij een paar auto's en vakantiewoningen. De temperaturen stijgen tot 30 graden. Bovendien maakt de felle wind de bluswerken erg moeilijk. De voorspellingen wijzen op temperaturen rond 34 graden. (Foto: een bosbrand in 2009 doemt onheilspellend uit boven Athene)

02 India © Reuters

Ons geweeklaag over een slechte zomer kan misplaatst lijken bij wat de Indiërs te verduren krijgen. Sinds april krijgen ze daar te maken met een hittegolf: het sowieso al broeierige New Delhi kreeg temperaturen tot 43 graden te slikken - verwacht wordt dat het kwik niet lager dan 28 graden zal zakken. Die heeft ondertussen al aan 500 mensen het leven gekost. De landbouwers smeken om de moessonregens, die later dan gewoonlijk zullen komen. Voor sommigen zelfs te laat. Stroomonderbrekingen jagen de spanningen in het land nog meer de hoogte in.

01 Lapland © Thinkstock

Lapland? Het kan verbazen van het geboorteland van de Kerstman, maar in Lapland worden deze dagen warmterecords gebroken. In het Noorse weerstation Nyrud, 250 kilometer boven de poolcirkel, steeg het kwik tot 29,1 graden. In Zweden, waarover Lapland zich onder meer uitstrekt (naast Noorwegen, Finland en Rusland ), steeg de temperatuur tot 28,7 graden - en dat 800 kilometer noordelijker van de hoofdstad Stockholm. In Finland werd het in het noorden 28,9 graden. De voorspellingen blijven nog twee à drie dagen even gunstig.