Impact van taxshift op Vlaamse begroting nog lang niet duidelijk

De impact van de federale taxshift op de Vlaamse begroting is nog lang niet duidelijk, omdat verschillende maatregelen nog concreet uitgewerkt moeten worden. Dat heeft Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom dinsdag gezegd in het Vlaams Parlement.

In de personenbelasting zou er vanaf 2017 ongeveer 140 miljoen euro minder naar de Vlaanderen vloeien. Voor de Vlaamse lokale besturen samen is er – volgens een ruwe schatting – sprake van een minderinkomst van bijna 40 miljoen euro.

Betrouwbare ramingen zijn nog niet mogelijk, zei Annemie Turtelboom(Open VLD) op vragen van Jan Bertels (sp.a). Voor die ramingen is het wachten op de concrete uitwerking van maatregelen, zoals de afschaffing van het belastingtarief van 30 procent, de hogere aftrek voor beroepskosten, de verhoogde belastingvrije som en de verhoging van de werkbonus.

Voor de lastenverlaging in de personenbelasting gaat de federale regering uit van een minderinkomst van 850 miljoen euro. In dat geval zou de Vlaamse begroting het in 2017 met zowat 140 miljoen euro inkomsten uit de personenbelasting minder moeten stellen. De lastenverlaging voor bedrijven, die ook geldt voor de non-profitsector, zou een positief effect kunnen hebben op de Vlaamse begroting.

“De werkelijke impact hangt af van de mix van maatregelen die wordt genomen, van de timing en van het aantal werknemers dat van het voorziene voordeel kan genieten en door de Vlaamse overheid wordt gesubsidieerd of betaald”, zei de minister.

Vlaanderen zou ook voordelen halen uit de lagere btw voor scholenbouw en sociale huisvesting, maar ook daar zijn meer details nodig om de precieze impact te kunnen ramen. De gemeenten zullen minder inkomsten hebben uit de personenbelasting.

Turtelboom vindt het nog te vroeg om al te spreken over mogelijke compensaties door de Vlaamse overheid. De gemeenten zullen immers ook profiteren van lagere sociale bijdragen voor personeel en van lagere btw voor scholenbouw. Voor al die maatregelen concreet zijn uitgewerkt, kan de impact voor de gemeenten echter nog niet correct geraamd worden. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content