Immunoloog Anthony Fauci: ‘verontrustende toename besmettingen in enkele Amerikaanse staten’

Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci © belga

Anthony Fauci, de Amerikaanse immunoloog en medisch adviseur van president Donald Trump, ziet een ‘verontrustende toename’ van het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in enkele Amerikaanse staten.

De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci ziet een onrustwekkende toename besmettingen in enkele Amerikaanse staten, ook al gaat het nu beter in het voormalig epicentrum van de epidemie New York. Dat zei hij dinsdag in het Amerikaans Congres.

Fauci is vooral bezorgd over Florida, Texas en Californië, de staten met de meeste inwoners in de VS. ‘De komende weken zullen cruciaal zijn om de stijging die we waarnemen aan te pakken’, zei Fauci. Hij liet nog noteren dat de VS ‘hard geraakt’ zijn door het nieuwe coronavirus en dat het zeer belangrijk is om de verspreiding onder controle te krijgen.

‘Het is echt een allegaartje’, reageerde Fauci op de vraag hoe hij de reactie van de VS op de coronacrisis zou omschrijven, verwijzend naar de regionale verschillen. De medisch adviseur riep de bevolking ook op om menigtes te vermijden. Diegenen die toch demonstraties of politieke meetings willen bijwonen, dragen volgens Fauci best een mondmasker.

Tests

In tegenstelling tot Fauci maakt president Donald Trump, die afgelopen weekend zijn verkiezingscampagne opnieuw op gang trok, zich minder zorgen om het toenemend aantal besmettingen. Op Twitter herhaalde de Amerikaanse president dinsdag dat er meer positieve gevallen zijn doordat er in de VS meer testen zijn in vergelijking met andere landen.

Fauci zei verder nog in het Congres dat Trump hem nooit heeft gevraagd om minder tests uit te voeren, zoals de president onlangs liet uitschijnen. De viroloog werd daarin bijgetreden door drie andere leden van Trumps coronataskforce. Volgens Fauci wordt er net ingezet op meer tests.

In verschillende Amerikaanse staten, zoals Texas, Florida en Californië, nam het aantal besmettingen onlangs snel toe. Tegenwoordig worden er in de VS dagelijks ongeveer 30.000 nieuwe besmettingen gemeld, ongeveer evenveel als op het hoogtepunt van de coronacrisis in april. Volgens veel experten is dat te wijten aan de versoepeling van de coronamaatregelen. Met meer dan 120.000 sterfgevallen en ongeveer 5,5 miljoen besmettingen zijn de VS het zwaarst getroffen land ter wereld. (Belga)

Partner Content