‘Illegalen doen criminaliteit in Brussel pieken’

“Ik heb niets tegen vreemdelingen,” zegt de Brusselse korpschef Guido Van Wymersch, “maar de criminaliteit in Brussel piekt door illegalen die hier met hun kinderen hun geluk komen beproeven.”

De straatcriminaliteit in Brussel scheert hoge toppen. Vooral gauwdiefstallen en berovingen uit auto’s zitten in de lift. “Overlevingsdiefstallen van illegalen en drugsverslaafden”, zegt politiechef Guido Van Wymersch in De Morgen.

Afgelopen maand werd in de politiezone Brussel hoofdstad-Elsene elke dag in gemiddeld 26 voertuigen ingebroken, vonden er dagelijks 13 gauwdiefstallen (sackjackings) plaats en werden elke dag 9 diefstallen met geweld gepleegd.

Wanneer de periode van 1 januari tot 1 november van dit jaar wordt vergeleken met die van vorig jaar, valt op dat vooral het aantal gauwdiefstallen is gestegen.

Drugsverslaafden en illegalen

Van Wymersch schrijft de toegenomen straatcriminaliteit toe aan “toxicomanen die hun drugsprobleem moeten onderhouden”, maar meer nog aan “illegalen die in hun illegaliteit dienen te voorzien”.

De Brusselse korpschef benadrukt dat hij niets tegen ‘vreemdelingen’ heeft. “Maar je kan niet rond de vaststelling dat er tussen de gezinnen met kinderen die hier hun geluk komen beproeven ook criminelen zitten die in hun thuisland al feiten hebben gepleegd.”

Selectiever

In politiekringen valt te horen dat het vooral om Algerijnen gaat. De structurele oplossing voor de straatcriminaliteit ligt bij de federale regering, betoogt Van Wymersch. “Zij moet zorgen voor een beleid waardoor migranten weten waar ze aan toe zijn. Mensen moeten kansen krijgen, maar we kunnen selectiever zijn in wie we toelaten en wie niet.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content